Лого Градски музеј Сомбор

„Ватрогасци, позор!” у Музеју Подунавских Шваба

Изложба, чије отварање је у четвртак, 5. октобра у 18 часова, враћа нас у време оснивања и развоја Добровољних ватрогасних друштава у Сомбору и околним местима западне Бачке од средине XIX до средине XX века.

Плакат изложбе

Отварање изложе Ватрогасци, позор! биће одржано у четвртак, 5. октобра у 18 часова у сали за тематске изложбе Музеја Подунавских Шваба.

Ова изложба враћа нас у време оснивања и развоја Добровољних ватрогасних друштава у Сомбору и околним местима западне Бачке од средине XIX до средине XX века.

Изложба сведочи о развоју противпожарне опреме, значају удруживања становништва на превентиви и заштити од пожара, активном учешћу ватрогасаца у животу локалне заједнице и части и херојству ових пожртвованих људи.

Бићете у прилици да видите оригинална документа, фотографије, групну и личну ватрогасну опрему, одличја части и способности као што су пехари, дипломе, медаље. Експозиција обухвата разнородни музејски материјал Музеја Подунавских Шваба, као и предмете које свих ових година чувају чланови добровољних ватрогасних друштава.

Огроман је број могућих катастрофа које су спречене захваљујући акцији Добровољних ватрогасних друштава. Као специфичан начин организовања карактеристичан за просторе данашње Војводине добровољно ватрогаство као хуман и частан позив опстаје у континуитету скоро три века.

Ауторка изложбе је Мирослава Ћаћић, кустоскиња историчарка.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s