Лого Градски музеј Сомбор

У космосу Зорана Стошића Врањског — 30 година легата

Отварање изложбе поводом тридесетогодишњице легата Градском музеју Сомбор одржава се у четвртак, 28. јула у 19 часова у сали за тематске изложбе.

Плакат изложбе

Зоран Стошић Врањски познат је поклоницима уметности можда највише по свом главном тематском опредељењу — космосу. Он тај космос не проналази само у фактури звезданог неба и физичком свемиру, већ и у микрокосмосу — човеку, његовим стремљењима, надама, падовима и поновним уздизањима.

Ладислав Петреш, Зоран Стошић Врањски, фотопортрет из легата Ладислава Петреша
Ладислав Петреш, Зоран Стошић Врањски, фотопортрет из легата Ладислава Петреша

Зоран Стошић Врањски нас као дародавац и уметник већ тридесет година подсећа на себе, своју опчињеност космосом и уметност којој је посветио готово цео свој живот. Његови легати родном Врању и Сомбору, ког је изабрао за свој дом, сведоче о истинама које смо заборавили и потиснули у својој зачудној самоуверености да можемо да постојимо без питања о самом постојању.

То да се враћамо одакле смо дошли, и да нас чека бескрајни простор и време „широм свемира” (Across the Universe), говоре његове слике и минијатуре, цртежи и текстови које је писао, читав његов живот који се поклапа с његовом уметношћу и сâм као ванвременито уметничко дело.

На овој изложби подсетићемо се на део његовог богатог легата који укључује слике, минијатуре, цртеже, меморабилије, фотографије, награде и друге предмете који сведоче о постојаности Стошићевих уметничких и људских уверења.

Изложба ће бити свечано отворена 28. јула у 19 часова, трајаће до 13. августа 2022, и биће уприличена у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор.

Аутор изложбе је Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности Градског музеја Сомбор.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s