Лого Градски музеј Сомбор

Сећање на мр Мирка Сотина кроз призму достигнућа

Планинка Сотин рођ. Мајски, удовица знаменитог сомборског агронома, научног и друштвеног радника мр Мирка Сотина, поклонила је Музеју 36 предмета везаних за научни и друштвени ангажман свог покојног супруга, чије је деловање на пољу развоја пољопривреде у Војводини довело до унапређења процеса производње сунцокрета, кукуруза и пшенице.

Награде и признања мр Мирка Сотина

Историјско одељење Градског музеја Сомбор је почетком септембра 2020. године примило поклон од гђе Планинке Сотин рођ. Мајски из Сомбора, удовице знаменитог сомборског агронома, научног и друштвеног радника друге половине XX века. Гђа Сотин је поклонила Музеју 36 предмета везаних за научни и друштвени ангажман свог покојног супруга, чије је деловање на пољу развоја пољопривреде у Војводини довело до унапређења процеса производње сунцокрета, кукуруза и пшенице на војвођанским пољима.

Мр Мирко Сотин је рођен у Сомбору 1940. године. Након завршене сомборске гимназије успешно је завршио студије агрономије и постдипломске студије на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Радни век је започео у ЗЗ „Стапар”, а наставио у Пољопривредној станици „Агроинститут” у Сомбору, која под његовим руковођењем израста у значајну институцију у области пољопривреде. Мр Мирко Сотин је 2003. године проглашен за Витеза пољопривреде.

Мр Мирко Сотин је био учесник бројних агрономских саветовања, симпозијума и конференција и аутор око 140 научних радова и књиге „Унапређење производње сунцокрета” из 2002. године. Добитник Медаље рада 1971. године и Ордена рада са сребрним венцем 1978. године. Умро је у Сомбору 2017. године.

Историјска збирка је обогаћена одликовањима мр Сотина, дипломама, плакетама и захвалницама разних друштвених организација и институција, научним радовима и стручном литературом, као и фото албумима са различитих манифестација, у којима је активно учествовао. Преузети поклон представља изузетно значајан допринос историји сомборске привреде у XX веку.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s