Лого Градски музеј Сомбор

Резултати археолошких истраживања на локалитету „Магарећи млин” представљени су на прес–конференцији у Апатину

У Апатину је 12. октобра одржана прес–конференција на којој су представљени резултати археолошких истраживања која су у току на локалитету „Магарећи млин”. На овом вишеслојном локалитету који је удаљен 4,5 километара од Апатина пронађени су налази који датирају од мезолита до средњег века.

Конференција за новинаре у Апатину

У Апатину је 12. октобра одржана прес–конференција на којој су представљени резултати археолошких истраживања која су у току на локалитету Магарећи млин. На конференцији су учествовали: Анђелка Путица и Викторија Узелац, виши кустоси археолози Градског музеја Сомбор, Давид Фирањ, директор Градског музеја Сомбор, Кристина Пенезић из института „Биосенс” и Ивана Срдић испред локалне самоуправе Апатина.

Археолошко истраживање на локалитету „Магарећи млин”
Археолошко истраживање на локалитету „Магарећи млин”

На овом вишеслојном локалитету који је удаљен 4,5 километара од Апатина пронађени су налази који датирају од мезолита до средњег века.

Уз подршку Министарства културе и општине Апатин, археолози су почели ископавања, која су довела до открића различитих структура и објеката како из бронзаног доба тако и из периода раног неолита, што потврђује и раније претпоставке о континуитету живота на овим просторима током више хиљада година.

Учесници археолошког истраживања
Учесници археолошког истраживања

Ово је једно од ретких места у Србији где су пронађени људски остаци из мезолита, чинећи Магарећи млин једним од најзначајнијих археолошких локалитета у нашој земљи.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s