Лого Градски музеј Сомбор

Промоција пројекта „Ватра, камен, земља”

Промоција пројекта „Ватра, камен, земља — реконструкција процеса израде предмета и калупа из бронзаног доба” одржава се у суботу, 5. јуна, од 10 часова, у дворишту Музеја. Отварање изложбе је у 12 часова.

Позивница за изложбу

Промоција пројекта „Ватра, камен, земља — реконструкција процеса израде предмета и калупа из бронзаног доба” одржава се у суботу, 5. јуна 2021. године, од 10 часова, у дворишту Градског музеја Сомбор. Отварање изложбе је у 12 часова. Изложба ће бити отворена од 5. до 30. јуна 2021. године.

Огњиште
Огњиште

Пројекат „Ватра, камен, земља — реконструкција процеса израде предмета и калупа из бронзаног доба” је заснован на интердисциплинарној сарадњи археолога, занатлија/вајара, ливаца, конзерватора и етнолога те представља синтезу знања како би се што боље разумео феномен металургије из угла археологије.

Руководилац пројекта је Анђелка Путица, виши кустос Градског музеја Сомбор. Пројекат је финансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије за 2020. годину.

Изливање мача
Изливање мача

Технологије ливења варирале су у зависности од физичких својстава предмета (облика, величине) и његове употребе. Због тога је изведено експериментално одливање предмета у калупима од три различите врсте материјала (глина, камен, песак).

Приказ вештине изливања, уз његову интерпретацију, документовање и презентацију одговориће на питања са којима се музеалци у контакту са публиком неретко сусрећу:

Поред ових, одговориће на питања за која су и сами заинтересовани:

Мач
Мач

Реконструкција процеса производње секире и мача из бронзаног доба открива нам доприносе које је овај вид занатства имао за развој ових производа и технике њихове производње кроз које су се одржавале, мењале и преносиле, тада регионално специфичне културе.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s