Лого Градски музеј Сомбор

Промоција пројекта конзервације и рестаурације прстења

Промоција пројекта „Конзервација и рестаурација прстења из средњовековне збирке Градског музеја Сомбор” одржана је 3. марта. Пројекат је представила Викторија Узелац, кустос археолог Градског музеја Сомбор.

Детаљ с промоције

Промоција пројекта „Конзервација и рестаурација прстења из средњовековне збирке Градског музеја Сомбор” одржана је 3. марта 2021. у Градском музеју Сомбор.

Трајно очување наслеђа један је од основних услова приликом промишљања о свим слојевима вредности културног наслеђа које су уткане у памћење сваке друштвене заједнице. Током истраживања, рекогносцирања терена и рада на археолошким ископавањима евидентиран је велик број разноврсних културних добара која поседују слојевите вредности значајне како за локалну, тако и за ширу заједницу.

Средњовековно прстење је најбројнија врста накита у археолошкој збирци Градског музеја Сомбор, заступљена примерцима од најједноставнијих форми, преко масивних комада наглашене профилације главе и карике, до луксузних примерака.

Викторија Узелац
Викторија Узелац

Пројекат „Конзервација и рестаурација прстења из средњовековне збирке Градског музеја Сомбор” је финансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије у 2020. години, област музејско наслеђе. Комплетним конзерваторским третманом обухваћено је више од 70 предмета (злато, сребро и бронза) у циљу излагања и даље стручне обраде. Поновним обезбеђивањем физичке и структуралне стабилности предмета, омогућено је безбедно руковање предметима, што је неопходно за свако стручно истраживање и презентацију археолошког материјала.

Предмете је конзервирала Данијела Јовановић, фотографије је израдио Вељко Џикић (Централни институт за конзервацију у Београду). Специјалистичке гемолошке анализе недеструктивним методама идентификације обавио је др Зоран Миладиновић. Руководилац пројекта је Викторија Узелац, кустос археолог Градски музеј Сомбор.

Реплика средњовековног прстена за лук, крај XIV века
Реплика средњовековног прстена за лук, крај XIV века

Реплике средњовековног накита из археолошких збирки Градског музеја Сомбор, раскошно изведених и вешто осмишљених орнамента на прстењу, представљају луксузан сувенир са поруком средњовековне традиције. Видљиви идентитет појединца обезбедите на време у музејској сувенирници. Тежине прстења варирају у зависности од изливене серије и обраде, сви модели су од сребра 925.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s