Лого Градски музеј Сомбор

Промоција дигиталне реконструкције салона Јованке Броз

Један у низу пратећих програма изложбе „Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз” биће реализован у четвртак, 6. априла од 18 часова.

Модул Виртуелне стварности

Још један у низу пратећих програма изложбе Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз биће реализован у четвртак, 6. априла од 18 часова у Градском музеју Сомбор.

Рад на реконструкцији простора виле у којој је Титова супруга живела после његове смрти, сомборској публици презентоваће Снежана Мијић, конзерваторка Галерије Матице Српске помоћу модула Виртуелне стварности (VR).

Фотографија Јованке Броз
Фотографија Јованке Броз

Дигитална реконструкција никада не почиње само софтверским моделовањем, поготово не уколико је одређени простор трајно изгубљен. Овакав поступак рада захтева истраживање и проучавање доступног материјала који је најчешће везан за успомене и личне предмете власника. На примеру салона Јованке Броз то је најпре подразумевало анализу плана основе и оскудног броја фотографија, затим утврђивање димензија предмета који су обликовали салон и најзад софтверско моделовање поменутих елемената. Колико год био технолошки иновативан и реалистичан овакав вид презентације остаје чињеница да тренутни степен технолошког развоја не може пренети искуства и сећања које је власница уткала у дотични простор.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s