Лого Градски музеј Сомбор

Промоција археолошког локалитета Магарећи млин

Промоција са резултатима досадашњих истраживања биће одржана у уторак, 26. децембра у 18 часова у Галерији савремене уметности. На промоцији ће говорити: Кристина Пенезић из института „Биосенс”, др Ивана Живаљевић, доцент на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, Анђелка Путица и Викторија Узелац, виши кустоси археолози.

Лого пројекта

Промоција археолошког локалитета Магарећи млин са резултатима досадашњих истраживања биће одржана у уторак, 26. децембра у 18 часова у Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор.

На промоцији ће говорити: Кристина Пенезић из института „Биосенс”, др Ивана Живаљевић, доцент на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, Анђелка Путица и Викторија Узелац, виши кустоси археолози Градског музеја Сомбор.

Истраживање археолошког локалитета Магарећи млин започето је 2022. године у оквиру мултидисциплинарног пројекта Градског музеја Сомбор Последњи ловци и први земљорадници Бачке: картирање и заштита локалитета Магарећи млин.

Локалитет Магарећи млин, вишеслојно археолошко налазиште, налази се око 4 км југоисточно од Апатина. У преко 2 метра културних слојева крију се трагови насељавања од мезолитског периода (7500 г. п.н.е.), преко најранијих земљорадника на тлу југоисточне Европе и кроз праисторију и антику све до средњовековног периода, што указује на његов велики потенцијал и значај.

Неолитско насеље на Магарећем млину било у употреби између 6200. и 5700. године п.н.е., што га чини једним од најстаријих на територији Војводине. Магарећи млин представља јединствено налазиште на читавој територији Србије, са траговима насељавања од мезолита до средњег века. Резултати истраживања публиковани су у већем броју водећих међународних часописа, а приказани су и широј јавности у оквиру изложбе Наука за музеје: праисторија Сомбора и околине у светлу нових биоархеолошких истраживања, финансиране од стране Министарства културе. Пројекат археолошких истраживања на овом локалитету подржали су Министарство културе републике Србије, Општина Апатин и Град Сомбор.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s