Лого Градски музеј Сомбор

Програм манифестације „Музеји за 10 2023.“

Ове године „Музеји за 10” у Градском музеју Сомбор одржавају се од уторка, 16. маја до петка, 19. маја.

Банер манифестације „Музеји за 10”

Музеј у мом дому

Уторак, 16. мај од 11 до 13 часова

Музеј у мом дому је програм који се оквиру манифестације Музеји за 10 одржава по пети пут, као део сталне понуде Градског музеја Сомбор од 2017. године.

Циљ овог програма је да покаже да свако од нас може бити баштиник и да баштину коју има у свом дому може, на кустоски / музеолошки начин препознати, описати, представити, интерпретирати и презентовати.

У улози кустоса Музеја у мом дому ове године наћи ће се ученици од петог до осмог разреда основних школа „Аврам Мразовић” и „Доситеј Обрадовић” из Сомбора.

Уколико желите да чујете њихове приче, позивамо вас да посетите овај програм у уторак, 16. маја од 11 до 13 часова, у дворишту Градског музеја.

Отварање изложбе Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор

Четвртак, 18. мај од 18 часова

Студијском изложбом Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор обележавамо 140 година музејске делатности на овим просторима.

На овој изложби први пут биће представљена целокупна систематизована збирка прстења из колекције средњовековног накита Градског музеја Сомбор. Прстење је сакупљано од самог почетака формирања археолошке збирке Градског музеја Сомбор са територије која обухвата простор данашње Бачке. Круг живота и смрти осликан је примерцима прстења датованог од краја VIII до почетка XIX века, а најзаступљеније је прстење са археолошких ископавања и оно је обезбедило основну грађу представљену на изложби. Ауторка изложбе је Викторија Узелац, виши кустос археолог. Изложбу ће отворити Дивна Гачић, музејски саветник археолог.


Током трајања манифестације Музеји за 10 улаз у Градски музеј Сомбор је бесплатан. Групне посете (10 до 50 посетилаца) потребно је најавити два дана унапред на телефон 025/412-728.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s