Лого Градски музеј Сомбор

Посебни програми током манифестације Музеји за 10

Током седам дана, од 14. до 20. маја у оквиру обележавања Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја, посетиоци ће моћи да присуствују и узму учешће у посебним програмима.

Лого манифестације Музеји за 10

Манифестација Музеји за 10 представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија.

Током седам дана бесплатног програма обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у градовима широм Србије, музеји и сродне институције културе на бројним локација припремају разноврсне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети баш тих дана, посетиоци су у прилици да се укључе и у додатне програме који се састоје од интензивираних ауторских и стручних вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности.

Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије од 14. до 20. маја.

Радионица за децу „Потрага за музејским благом”

14. мај од 17 до 18 часова

Радионица за децу која је намењена сталној поставци.

Отварање изложбе стрипа „Загор из нашег сокака”

14. мај у 19 часова

Плакат за изложбу „Загор из нашег сокака”
Плакат за изложбу „Загор из нашег сокака”

Посетиоци изложбе моћи ће да виде оргиналне табле стрипа „Загор”, неких од најпознатијих светских и домаћих стрип цртача. Специјални гости на отварању изложбе биће Миодраг Микица Ивановић и Зоран Јанковић, стрип цртачи чији ће се радови наћи у поставци. Све оне који посете изложбу очекују поклони у виду брошуре посвећене изложби, флајера и разгледнице са мотивима Загора. Организатори изложбе су Клуб љубитеља стрипова и Центар ПЕБ у сарадњи са Градским музејом Сомбор, а изложбу је приредио Светозар Анђел из Зрењанина.

Концерт Милан Перовић Quartet

14. мај од 20 до 22 часа

Плакат за концерт Милан Перовић Quarteta
Плакат за концерт Милан Перовић Quarteta

Милан Петровић квартет изводи инструменталне фанк, блуз, џез ауторске композиције Милана Петровића и познате теме уз специфично извођење. Наступали су на многобројним фестивалима у Србији и региону (Словенија, Хрватска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Аустрија, Румунија). Посебно издвајамо турнеју по Кини 7 дана на позив Министарства културе Републике Кине по препоруци Nišville jazz festivala.

Милан Петровић је композитор, пијаниста и текстописац. Своју професионалну каријеру гради на музичкој сцени од 1993. године, кроз сарадњу са познатим регионалним уметницима. У самосталној каријери објавио је укупно десет издања на којима се потписује као композитор, аранжер и музичар, а као гостујући музичар налази се и на бројним издањима уметника из региона. Априла 2021. године објављено је компилациско издање ауторских композиција Milan Petrović „The Best of 2011 — 2021”за скопску издавачку кућу „Jazz Fortnight”.Самостално је наступао широм света посебно издваја наступе у Амстердаму, Москви и Њујорку.

Концерт је омогућен уз подршку Туристичке организације града Сомбора.

Чајанка са пријатељима музеја

17. мај од 17 часова

Чајанка са пријатељима музеја. Дан који је традиционално поводом ове манифестације посвећен пријатељима музеја.

Музеј у мом дому

19. мај од 11 до 13 часова

Баштина грађана у гостима Градског музеја. Излагање личних предмета грађана и њихово представљање у просторијама музеја. Повезивање музеја и грађана кроз приче и предмете. Такође, догађај традиционално одржавамо током ове манифестације.

Програм укључује занимљиве, расположене, елоквентне грађане који имају одговарајуће предмете, документе, фотографије или било шта од сведочанствене вредности за прошлост своје породице и/или града, а што комуницира аутентичношћу, поклапањем документа и сећања и аргументованим тумачењем. Едуковање и анимација баштиника у свакодневном животу је од кључне важности у данашњем добу недовољности институционалне бриге о културном и природном наслеђу. Културна баштина не тиче се само установа или надлежног министарства већ сваког од нас.


Радно време у току Манифестације:

За време манифестације улаз у Музеј је бесплатан!

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s