Лого Градски музеј Сомбор

Отворена манифестација „Дани египатске уметности”

Амбасадор Египта у Београду његова екселенција Амр ел Гувејли отворио је манифестацију „Дани египатске уметности” изложбом „Шапат долине Нила” на којој су изложена 22 предмета из староегипатске збирке Музеја. Манифестација је отворена од 30. октобра до 15. новембра.

Отварање манифестације

Амбасадор Египта у Београду његова екселенција Амр ел Гувејли отворио је у Градском музеју Сомбор манифестацију „Дани египатске уметности” изложбом „Шапат долине Нила”, на којој су изложена 22 предмета из староегипатске збирке сомборског музеја. Део изложбеног програма су и изложбе фотографија староегипатског накита, исламске уметности и калиграфије, које посетиоци током наредне две недеље могу погледати у музеју, од 30. октобра до 15. новембра.

Отварање манифестације
Отварање манифестације

На отварању манифестације градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, поделио је одушевљење културом Египта и захвалио на посети Амбасадору Египта који је драги гост Сомбора, али и прилици да у Сомбору видимо богато наслеђе.

Детаљи с изложбе
Детаљи с изложбе

На отварању се обратио и директор Градског музеја Сомбор Петер Мраковић: „Пре више од годину дана наш музеј је био део изложбе у Музеју афричке уметности у Београду. Наша збирка била је мали део те изложбе, али тада смо договорили да ће ови предмети бити изложени и у Сомбору. Али смо ово представљање египатске уметности проширили и на друге изложбе и садржаје.”

Првог дана манифестације након отварања, историчар Ненад Марковић одржао је надахнуто и веома посећено предавање о Староегипатској збирци Градског музеја Сомбор, са ширим освртом на значај амулета и збирке у савременом тренутку.

Предавање о староегипатској збирци
Предавање о староегипатској збирци

Осим изложбе староегипатске збирке сомборског музеја, део манифестације су и пројекције савременог египатског филма (уторак, среда, четвртак и петак од 17 часова). Пројекције се одржавају у Галерији савремене уметности.

Предавање о староегипатској збирци
Предавање о староегипатској збирци

Манифестацију су подржали Град Сомбор, Амбасада Арапске Републике Египат, Музеј афричке уметности у Београду и Градски музеј Сомбор.

Детаљи с изложбе
Детаљи с изложбе

Староегипатска збирка Градског музеја Сомбор поклон је Јаноша Фернбаха из 1899. године када је предмете даривао Историјском друштву Бачко–бодрошке жупаније. Збирку чини 16 амулета, једна минијатурна статуа, ниска од 211 перли, козметичка посуда, посуда за шминку за очи и ушапти фигурина спорне аутентичности. Предмети углавном припадају првом миленијуму пре нове ере и првим вековима нове ере, највећим делом су израђени од фајанса.

Детаљи с изложбе
Детаљи с изложбе

Улаз је слободан на све програме.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s