Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба „Векови сомборског венца”

У сарадњи са Историјским архивом Сомбор, поводом Дана града Сомбора, 17. фебруара, отворена је изложба која приказује развој Сомбора кроз векове и настајање сомборског венца.

Детаљ с изложбе

Поводом Дана града Сомбора, 17. фебруара отворена је изложба Векови сомборског венца, прва у низу изложби у години у којој обележавамо 140 година од почетка музеолошке делатности у Сомбору.

Ову изложбу припремили смо у сарадњи са Историјским архивом Сомбор, а њене ауторке су Милка Љубоја, музејска саветница историчарка Градског музеја Сомбор и Татјана Стеванчев, виша архивисткиња.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Изложба приказује развој Сомбора кроз векове и настајање сомборског венца, заштићеног градског језгра, просторне културно - историјске целине од великог значаја.

Изложбу највећим делом чине оригинални архитектонски планови, карте, тлоцрти изградње или адаптације познатих сомборских здања, а идеја саме изложбе је да се прикаже пут од идеје, преко пројектовања до њихове изградње.

Разгледање изложбе
Разгледање изложбе

Као што сте већ навикли, трудимо се да увек будемо иновативни, у тренду, привлачни и млађим генерацијама посетилаца, па тако уз сваки од изложених експоната имамо qr кодове помоћу којих можете да ишчитате све информације о њима. Након завршетка изложбе, на сајту Историјског архива Сомбор постојаће могућност виртуелног обиласка ове изложбе.

Анита Стојаков, Наташа Стојановић, Давид Фирањ, Татјана Стеванчев и Милка Љубоја
Анита Стојаков, Наташа Стојановић, Давид Фирањ, Татјана Стеванчев и Милка Љубоја

На отварању изложбе присутне су поздравили директор Градског музеја Сомбор, Давид Фирањ и директорка Историјског архива Сомбор Наташа Стојановић, о изложби је говорила Татјана Стеванчев, виша архивисткиња Историјског архива Сомбор док је испред Града Сомбора изложбу свечано отворила Анита Стојаков, градска већница за културу и образовање.

Изложба ће бити отворена до 10. марта.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s