Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба поводом 30 година легата Врањског

Изложба „У космосу Зорана Стошића Врањског — 30 година легата” отворена је у четвртак, 28. јула и трајаће до 13. августа.

Зоран Стошић Врањски

У четвртак, 28. јула у Градском музеју Сомбор отворена је изложба У космосу Зорана Стошића Врањског — 30 година легата.

Отварање изложбе
Отварање изложбе

Зоран Стошић Врањски је 1992. године склопио уговор о поклону са  Градским музејом Сомбор и тим уговором он се обавезао да ће сваке године оставити по три своја рада Ликовном одељењу Музеја. Легат данас садржи слике, цртеже, каталоге, плакате, комплетну документацију о овом уметнику и све оно што је везано за личност и дело Зорана Стошића Врањског. Његове легате поседују и Сомбор и уметниково родно Врање.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Космос, као главно тематско опредељење Зорана Стошића Врањског је оно по чему је овај уметник свима познат. Овом изложбом аутор изложбе, Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности Градског музеја Сомбор истиче да космос није само у свемиру, звезданим пределима већ и у самом човеку — нашем микрокосмосу, свему ономе чему тежимо, надамо се, падамо и опет настављамо даље.

Данијела Дубаић, Давид Фирањ и Чедомир Јаничић
Данијела Дубаић, Давид Фирањ и Чедомир Јаничић

Испред Града Сомбора изложбу је отворила Данијела Дубаић, секретарка Скупштине Града док је свечаном отварању изложбе присуствовао и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић. Присутнима су се обратили: директор Градског музеја Сомбор, Давид Фирањ, аутор изложбе, Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности и уметник Зоран Стошић Врањски.

Изложба ће бити отворена до 13. августа и можете да је посетите у време радног времена Музеја. Летње радно време Градског музеја Сомбор је од уторка до петка од 8 до 14 часова и од 17 до 21, као и викендом од 9 до 13. Током трајања изложбе предвиђен је богат пратећи програм.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s