Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба „Покушаји еманципације: осамдесете”

Изложба „Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић” отворена је 27. јула перформансом „Отварање (Опет!)” на зеленом платоу испред Музеја. Након перформанса, Золтан Радић је у простору изложбе извео „Hommage Нама & Вама”.

Отварање изложбе

Изложба Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић отворена је перформансом под називом Отварање (Опет!) који је одржан на зеленом платоу испред Градског музеја Сомбор у четвртак, 27. јула. На истом том месту је 21. октобра 1988. године отворена XXVIII Ликовна јесен — Уметничко етичко која је први и последњи пут у својој историји приказала примере нове уметничке праксе. У перформансу Отварање (Опет!) учествовали су уметник Золтан Радић, музејски саветник историчар уметности Чедомир Јаничић, директор Градског музеја Сомбор Давид Фирањ, кустоскиња историчарка уметности Бранкица Ћурчић и преператор Ђорђе Шипош. Специјални гост на отварању изложбе био је Инв.бр. ГМСо СУ 269.

Текст с отварања изложбе
Текст с отварања изложбе
Перформанс „Отварање (Опет!)”
Перформанс „Отварање (Опет!)”
Чедомир Јаничић
Чедомир Јаничић

Након перформанса испред Музеја, Золтан Радић је у простору изложбе извео Hommage Нама & Вама. Градском музеју Сомбор је поклонио златник из хлеба, а са присутном публиком је поделио „мрвице културе”.

Ломљење хлеба
Ломљење хлеба
Хлеб на столици
Хлеб на столици
Мрвице културе
Мрвице културе

Изложба Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић показује рад и однос према стварности ова три уметника током осамдесетих година у Сомбору, с нагласком на њихово заједничко деловање у оквиру неформалне групе Алтернативни провинцијални театар Имаго (АПТИ). У питању је покушај дела тада млађе генерације да кроз примере новије уметничке праксе (углавном перформанси и друге уличне уметничке акције) изборе статус независних и креативних личности, да се еманципују у условима друштвених и културних стереотипа и конформизма, у атмосфери подједнако подстицајној и ограниченој, типичној за последњу деценију пред распад СФРЈ. Наши уметници не напуштајући своје индивидуалности, окупљени у лабаво повезаној неформалној групи АПТИ, бирајући тргове, градске ћошкове и периферију, упућивали су критику на еколошку, а затим на етичку равнодушност, остајући верни естетичким начелима вероватно последње утопије, да се уметношћу и лепотом може спасити свет.

Изложбене просторије
Изложбене просторије
Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Изложба укључује слике, цртеже, биографски, филмски и фото материјал који прати најважније реализације ових уметника у периоду од 1984. до 1988. године. За ову изложбу уметничка дела и документација позајмљени су из приватног власништва.

Након отварања изложбе, уместо коктела, у дворишту музеја одржана је забава са дрес кодом — осамдесете.

Уколико желите да сазнате више о самој изложби, концепту перформанса Отварање (Опет!) или било чему другом што вас је заинтригирало на отварању изложбе, видимо се у суботу, 12. августа у 12 часова на разговору на/о изложби са аутором изложбе Чедомиром Јаничићем и Золтаном Радићем.


Преузмите дигитално издање каталога изложбе.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s