Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба „Одјеци генија”

Изложба поводом 10. јулу, Дану науке у Републици Србији и дану рођења Николе Тесле укључује графике/сериграфије из мапе „Омаж Николи Тесли” из легата Велимира Бате Жугића.

Отварање изложбе

У петак, 8. јула отворена је изложба под називом Одјеци генија у сусрет 10. јулу, Дану науке у Републици Србији и дану рођења Николе Тесле.

Изложба укључује графике/сериграфије из мапе Омаж Николи Тесли које су део пребогатог легата Велимира Бате Жугића Градском музеју Сомбор, а поред тога изложене су и штампане фотографије Николе Тесле и фотографије његових изума, као и Теслин трансформатор и учила за показне вежбе из збирке старих учила сомборског Педагошког факултета.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Рад Теслиног трансформатора присутнима је демонстрирала Марија Бошњак Степановић, ванредна професорка Педагошког факултета у Сомбору.

Теслин транформатор
Теслин транформатор

Изложена су графичка остварења угледних домаћих уметника као што су: Владан Радовановић, Душан Оташевић, Тодор Стевановић, Даница Баста, Светозар Самуровић, Миле Грозданић, Бранко и Душан Миљуш, Зоран Димовски. Настанак мапе је иницирао, а графике и штампао, познати уметник Бранко Миљуш. Ова озбиљна селекција аутора, графичара и сликара који се успешно и често баве графиком, потврђује међусобно поверење и вољу за сарадњом у оквирима омажа јединственом генију какав је био Никола Тесла. Свако у складу са својим појединачним, препознатљивим, рукописом дао је свој допринос овој вредној иницијативи наглашавајући да је место генија на таквим висинама духа где се наука и уметност стапају у једну, недељиву, ванвременску вредносну вертикалу која остаје као вечити и сјајни оријентир у беспућима човековог постојања.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Аутори изложбе су музејски саветници Градског музеја Сомбор, историчарка Милка Љубоја и историчар уметности Чедомир Јаничић, док је дизајн информативних штампаних табли радио Павле Карабасил, виши конзерватор Музеја.

Изложба је отворена до понедељка, 11. јула.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s