Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба „Од злочина магије до уметности фармације”

У петак, 15. децембра отворена је изложба „Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae” чија је ауторка Нада Путица, виши кустос етнолог и антрополог.

Давид Фирањ, Нада Путица и Јелена Манојловић

У петак, 15. децембра отворена је изложба Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae чија је ауторка Нада Путица, виши кустос етнолог и антрополог.

На свечаном отварању ове изложбе, којом крунишемо програм обележавања великог јубилеја нашег музеја — 140 година музејске делатности у Сомбору, говорила је спец. фарм. Јелена Манојловић, кустоскиња Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду која је и званично отворила изложбу. Великом броју присутних посетилаца више о изложби рекла је ауторка Нада Путица, док је директор музеја Давид Фирањ поздравио присутне и дао кратак осврт на 2023. годину.

Отварање изложбе
Отварање изложбе

Изложба Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae нас упознаје са историјом апотекарства у Сомбору и води нас, како је у самом наслову сликовито назначено, од Сомбора у периоду с краја 17.  и почетка 18. века када је народна медицина била најраспрострањенији вид здравствене неге, али је владало неповерење према онима који поседују способност лечења те се често та „магична моћ” исцељења сматрала враџбином — criminis magiae и строго се кажњавала, ка Сомбору који је развијени град, са шест градских апотека какав он постаје у периоду од 1766. године када је у нашем граду отворена прва апотека, па све до двадесетих година прошлог века. 

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Најсрдачније захваљујемо Граду Сомбору, који је омогућио реализацију изложбе као и установама и удружењима која су материјалима из својих фондова помогла изложбу: Апотекарској установи Сомбор, Историјском архиву Сомбор Градском музеју Бечеј, Српском Културном Центру „Стеван СремацСента, Друштву Интелектуалаца „Браћа Тан” из Бечеја, Средњој медицинској школи „Др Ружица РипСомбор и апотекама „Гален Фарм” из Бездана и Кљајићева, Средњој пољопривредно–прехрамбеној школи Сомбор и Основној школи „Бранко Радичевић из Стапара.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Изложба ће бити отворена до 31. јануара.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s