Лого Градски музеј Сомбор

Отворена изложба „Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору”

Изложба, организована у сарадњи са Спомен–збирком Павла Бељанског, отворена је 27. октобра, на Дан Градског музеја Сомбор.

Милана Квас и Давид Фирањ

На Дан Градског музеја Сомбор, 27. октобра, отворена је изложба Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору, чији аутори су историчари уметности мр Милана Квас, управница Спомен–збирке Павла Бељанског и Чедомир Јаничић, музејски саветник Градског музеја Сомбор.

Отварање изложбе
Отварање изложбе

Изложба је део програма обележавања 140 година музеолошке делатности у Сомбору и организовали смо је у сарадњи са Спомен–збирком Павла Бељанског.

На отварању изложбе говорили су директор Градског музеја Сомбор, мср Давид Фирањ и мр Милана Квас. Директор музеја присутне је упознао са историјатом Градског музеја Сомбор од времена када је смештен у здање Фернбах–Ледерер у којем се и данас налази. Музеј је свечано отворен изложбом уметничких дела из колекције Павла Бељанског 27. октобра 1945. Изложбу је отворио управник Уметничког музеја у Београду (Народни музеј Србије), Вељко Петровић. Након тога, директор Фирањ се осврнуо се на досадашње изложбе, програме и активности које је Градски музеј Сомбор реализовао у 2023. години, а изложба која је управо отворена део је обележавања још једног значајног јубилеја, 125 година од рођења и 30. годишњице упокојења Милана Коњовића, првог управника и кустоса Градског музеја Сомбор.

Детањ с изложбе
Детањ с изложбе

Испред Спомен–збирке Павла Бељанског присутнима се обратила мр Милана Квас која је изнела занимљиве чињенице везане за излагање колекције Павла Бељанског у Сомбору између 1945. и 1952. године. Наиме, садашњу изложбу чини 27 дела од укупно 67 која су у поменутом периоду била изложена као део сталне поставке Градског музеја Сомбор. Изложба је тада названа Савремено југословенско сликарство. Било је то прво јавно излагање колекције Павла Бељанског и прво упознавање јавности са врхунским делима која су данас препознатљиви бисери нашег модернизма: дела Коњовића, Лубарде, Шумановића, Јоба, Челебоновића, Милосављевића, Милуновића, Радовића, Тартаље, Перића, Аралице, Бијелића, Хакмана, Зоре Петровић, Табаковића и Гвозденовића. Изложбу прати занимљив каталог са фототипским издањем из 1945.

Детањ с изложбе
Детањ с изложбе

Велику захвалност дугујемо Граду Сомбору и Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама који су омогућили реализацију саме изложбе.

Изложба ће бити отворена до 26. новембра, а можете је посетити у оквиру радног времена Музеја, од уторка до петка од 8 до 19 часова и викендом од 9 до 13 часова.

Цена улазнице је 300 динара, а цена са попустом за ученике, студенте и пензионере износи 150 динара. Куповином улазнице за обилазак ове изложбе можете погледати сталну поставку на спрату музеја и галерију савремене уметности са збирком Ликовна јесен.

Детањ с изложбе
Детањ с изложбе
© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s