Лого Градски музеј Сомбор

Одржан програм „Музеј у мом дому”

Ове године наши гости / домаћини су били: Евгенија Васић, наша суграђанка руског порекла, Синиша Стричевић, чувени сомборски новинар и Золтан Радић, сликар, мултимедијални уметник и музичар.

Програм „Музеј у мом дому”

„Музеј у мом дому” одржан је 19. маја у оквиру манифестације „Музеји за 10”. Ове године наши гости / домаћини су били: Евгенија (Викторовна Соколова) Васић, наша суграђанка руског порекла и сарадница музеја, Синиша Стричевић, чувени сомборски новинар и Золтан Радић, сликар, мултимедијални уметник и музичар који живи на релацији Сомбор — Лондон.

Дом добрих духова чувара — Евгенија Васић

Евгенија (Викторовна Соколова) Васић, наша суграђанка руског порекла и сарадница музеја, која нам је у правом музејском маниру представила предмете — споне њеног старог дома у Самари, Русија, и новог у Сомбору.

Евгенија Васић
Евгенија Васић

Евгенија нам доноси предмете које је сачувала у свом коферу. Тако су се, на занимљив начин, поклопили „Музеј у мом дому” и „Музеј у коферу”, два програма који на Евгенијином примеру говоре о драгоценостима срца које савремени номади носе са собом чувајући њихов идентитет сећањима и повезивањима с прошлошћу и пореклом. Од Евгеније смо научили о значају порцеланских фигурина које су се производиле у СССР, затим о чувеним луткама бабушкама које у Русији зову Матјушка и других ситница које имају причу и воде нас великим пространствима Русије и Јапана јер су и предмети, баш као и Евгенија и припадници њене породице (отац и деда), повезани с ове две велике и далеке земље.

Дом живих успомена — Синиша Стричевић

Синиша Стричевић је чувени сомборски новинар, генерацијама познати глас са Радио Сомбора и Новог радија Сомбор. Он је и веома запажени културни посленик који се радо одазива и учествује у бројним манифестацијама у склопу свог НВО Подијум и доприноси разноврсности медијске и културе понуде у нашем граду.

Синиша Стричевић
Синиша Стричевић

„Музеј у мом дому” се дешава у мају месецу таблона. Синиша нам доноси таблоне: свој, својих родитеља и баке и деде. Три генерације једне породице причају причу о надањима које прате испити зрелости, давне матуре драгих људи којих више нема. Таблоне употпуњују венчане фотографије, старинска бакина пегла, дедин чирак који је донео из старог завичаја у Херцеговини, део мајчиних заиста вредних и добро очуваних салвета које је скупљала (има их преко две стотине!) и Синишин глобус који му је као дечаку поклонио деда, поклон који га је симболично упутио у новинарски позив и љубав према путовањима.

Музеј у Синишином дому живих успомена је подсећање на оне које смо волели, њихов свет и лепе обичаје, а предмети које видимо представљају и оне који нису доспели до нашег времена, те говоре и у њихово име.

Дом као музеј одбачених ствари — Золтан Радић

Золтан Радић је сликар, мултимедијални уметник и музичар који живи на релацији Сомбор — Лондон. Припадник је прве праве генерације авангардних уметника у Сомбору. Очекује своју дуго очекивану и заслужену ретроспективну изложбу и монографију. Овај сусрет Золтана и Градског музеја Сомбор је можда почетак једног дивног пријатељства.

Золтан Радић
Золтан Радић

„Музеј у мом дому” Золтана Радића је специфичан јер он има два дома: сомборски и онај у Лондону. Оно што их обједињује је један виши и шири дом који се зове уметност. Золтан је решио да нам покаже скулптуру — објекат, неку врсту тродимензионалног колажа (асамблаж), уметничко дело које је настало спајањем делова старих, одбачених ствари. У свом коначном облику, те одбачене ствари граде нову реалност, уметничко дело. Својом причом Золтан нас упозорава на свој музеј састављен од старих предмета који добијају нов смисао у његовој уметности, али и симболично враћају нас нама самима јер и ми смо у извесном смислу асамблажи састављени од нових и старих прича, актуелности и сећања.

Програм „Музеј у мом дому”
Програм „Музеј у мом дому”

Свим учесницима програма велико хвала!

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s