Лого Градски музеј Сомбор

Нит снована 60 јесени — изложба таписерија из збирке „Атељеа 61”

У уторак, 24. новембра у 18 часова, у Галерији савремене уметности, биће отворена изложба таписерија из збирке петроварадинског „Атељеа 61”.

Позивница за изложбу

У уторак, 24. новембра у 18 часова 17 часова, у Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор, биће отворена изложба таписерија из збирке петроварадинског „Атељеа 61”. „Атеље 61” је јединствена установа у Србији за израду, популарисање и чување таписерије. Овај медиј се на домаћој уметничкој сцени појавио захваљујући деловању уметника Бошка Петровића и Етелке Тоболке, оснивача Атељеа.

Бошко Петровић, Композиција II циклус Вапај
Бошко Петровић, Композиција II циклус Вапај

Посетиоци ће моћи да виде документарни део о историјату настанка „Атељеа 61” заједно с радовима Бошка Петровића, и таписерије уметника различитих генерација које показују снагу и независност овог медија у токовима савремене уметности.

Гига Ђурагић, Бела птица
Гига Ђурагић, Бела птица

„Ликовна јесен” и „Атеље 61” су вршњаци, основани 1961. Њихова сарадња, нажалост, конкретизована је само једном, 1965, на V Ликовној јесени (посвећеној таписерији). На овој изложби биће изложен рад Етелке Тоболке, тада награђен откупном наградом Ликовне јесени.

Милица Мрђа Кузманов, Капија
Милица Мрђа Кузманов, Капија

Ауторка изложбе је Јелена Ђорђевић, историчарка уметности, кустоскиња „АтеЉеа 61”. Коаутор је Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности Градског музеја Сомбор.

Петерис Сидарс, In workshop
Петерис Сидарс, In workshop

Посетиоци ће моћи да посете изложбу сваког радног дана, осим понедељка, од 9 до 19 часова, а суботом и недељом од 9 до 13, уз све мере прописане одлукама Кризног штаба Сомбор у циљу сузбијања епидемије.

Изложба ће бити отворена до 18. децембра.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s