Лого Градски музеј Сомбор

Најава изложбе „Круг живота и смрти”

Студијска изложба „Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор” биће отворена од 18. маја до 1. јула.

Плакат изложбе

Студијском изложбом Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор обележавамо 140 година музејске делатности на овим просторима.

Изложба ће бити отворена од 18. маја до 1. јула 2023. године у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор.

Реч више о изложби

На археолошкој изложби је први пут представљена целокупна систематизована збирка прстења из колекције средњовековног накита Градског музеја Сомбор. Прстење је сакупљано од самог почетака формирања археолошке збирке Градског музеја Сомбор са територије која обухвата простор данашње Бачке. Круг живота и смрти осликан је примерцима прстења датованог од краја VIII до почетка XIX века, а најзаступљеније је прстење са археолошких ископавања и оно је обезбедило основну грађу представљену на изложби.

Изложба Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор је наставак студијског истраживања којег представљамо у мањем обиму поводом 140 година музејске делатности Градског музеја Сомбор. Преглед прстења доприноси бољем познавању музејске колекције и пружа подстицај за наставак археолошких истраживања на подручју локалитета Бартан у Бачком Моноштору.

Стручна вођења кроз изложбу у терминима: среда, 7. јун у 17 часова и субота, 24. јун у 12 часова. Публици ће изложбу тумачити аутор изложбе Викторија Узелац, виши кустос археолог.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s