Лого Градски музеј Сомбор

Музеј у мом дому 2022.

Програм који је део сталне понуде Музеја од 2017. у оквиру манифестације „Музеји за 10”, одржаће се у четвртак, 19. маја од 11 до 13 часова.

Програм „Музеј у мом дому” из 2017.

Овогодишњи програм „Музеј у мом дому” одржаће се у четвртак, 19. маја од 11 до 13 часова. Програм је део сталне понуде Градског музеја Сомбор од 2017. у оквиру манифестације „Музеји за 10”. Током 2020. и 2021. програм није одржан због епидемије.

Програм има циљ да покаже да сваки човек може бити баштиник и да може своју баштину, коју има у свом дому, на кустоски / музеолошки начин препознати, описати, представити, интерпретирати и публиковати.

Сваки потенцијални баштиник би требало да сам или уз помоћ своје породице, пријатеља и самих стручњака музеја препозна предмет као веродостојан, да уме да га тачно опише и стави у одговарајући културноисторијски контекст, да му обезбеди додату вредност личним односом и интимним, емотивним значајем и да га, напокон, представи на атрактиван музеолошки начин.

Програм „Музеј у мом дому” из 2017.
Програм „Музеј у мом дому” из 2017.

Програм укључује занимљиве, расположене, елоквентне грађане који имају одговарајуће предмете, документе, фотографије или било шта од сведочанствене вредности за прошлост своје породице и / или града, а што комуницира аутентичношћу, поклапањем документа и сећања и аргументованим тумачењем.

Веома је важно нагласити: није свака стара ствар музеалија! Грађанин–кустос има задатак да своје предмете учини комуникативним према знатижељницима који би требало да препознају вредност тих предмета и да се сами одваже за кустоски посао у свом дому.

Ове године наши гости / домаћини су:

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s