Лого Градски музеј Сомбор

Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива

Изложба „Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива” биће отворена од 25. маја до 1. јула у сали за тематске поставке. Свечано отварање изложбе је у четвртак, 25. маја у 19 часова.

Позивница за изложбу

Поводом обележавања 140. годишњице Градског музеја Сомбор и јубилеја Српског археолошког друштва у оквиру програма XLVI Скупштине и годишњег скупа Српског археолошког друштва у Сомбору, археолошко одељење Градског музеја Сомбор припремило је две изложбе.

Изложба Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива биће отворена од 25. маја до 1. јула 2023. године у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор. Свечано отварање изложбе је у четвртак, 25. маја у 19 часова.

Реч више о изложби

Изложба Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива резултат је интердисциплинарног истраживања и анализа предмета са некропола. Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива има за циљ да укаже на нова сазнања и да представи један мањи део актуелних музејских аквизиција које потичу са археолошких истраживања и ископавања у протеклих двадесет година на територији коју покрива Градски музеј Сомбор (град Сомбор и општине Апатин, Кула и Оџаци).

Плакат изложбе
Плакат изложбе

Колективно памћење заједнице јасно се осликава на одређеним „местима” са посебним симболичким значењем која имају улогу обликовања идентитета те заједнице. Некрополе су свакако једно од таквих места. Гробови су израз симболичког суочавања појединаца и друштва са смрћу и нису важни само унутар погребне праксе, него и шире.

Намера ауторки ове изложбе је да путем разноликих и детаљних прича приближе појединца али и заједнице из одређених периода људске прошлости (од бронзаног доба до средњег века).

Већина људских скелетних остатака омогућила је увид у различите идентитете и нама непознате, далеке односе, док су пронађени предмети допринели разоткривању детаљне биографије — животне приче, појединца или заједнице испричане кроз приказ њихове смрти и покопа.

Ауторке изложбе су Анђелка Путица и Викторија Узелац, виши кустоси археолози Градског музеја Сомбор. Сарадници на изложби су биофизичари антрополози, проф. др Софија Стефановић, др Јелена Марковски, Неда Димовски, др Ксенија Ђукић као и МА Милутин Мицић. За конзервацији и рестаурацију је била задужена Данијела Јовановић, док је реконструкцију гроба направила Маријета Сидовски.

Истог дана, у четвртак 25. маја у 18 часова биће одржана промоција пројекта Година археологије 2025. поводом номинације Београда за домаћина годишње конференције Европске асоцијације археолога 2025. године.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s