Лого Градски музеј Сомбор

Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору

Изложба која обухвата избор од 27 репрезентативних дела из Спомен–збирке Павла Бељанског биће свечано отворена у Градском музеју Сомбор у петак, 27. октобра, у 18 часова.

Плакат изложбе

У петак, 27. октобра, у 18 часова у Градском музеју Сомбор биће свечано отворена изложба Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору. Изложбу ће отворити Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Градски музеј  Сомбор у 2023. години прославља значајан јубилеј: 140 година од формирања Историјског друштва „Бачко–бодрошке жупаније”, које ће прерасти у први сомборски музеј. Важну епизоду у његовој историји представља отварање Градског музеја  Сомбор 27. октобра 1945. године у новом простору изложбом 67 дела из колекције Павла Бељанског. Музеј, у чијем саставу је била и Градска библиотека, отворен је у кући Јулија Ледерера где се и данас налази, а дела из колекције дипломате Бељанског била су део сталне музејске поставке све до 1952. године.

Отварање изложбе у сомборском музеју 1945. године као важан догађај у историји српске музеологије, остварено је ентузијазмом и сарадњом три пријатеља, истакнутих личности на домаћој културној сцени: сликара Милана Коњовића, првог директора сомборског музеја, књижевника Вељка Петровића, директора Уметничког музеја у Београду (данас Народни музеј Србије) који је свечано отворио изложбу, и дипломате Павла Бељанског, који ће 1957. године поклонити српском народу антологију уметничких дела југословенског модернизма. Већина дела излаганих у Сомбору између 1945. и 1952. године чини језгро те антологије, данас у сталној поставци Спомен–збирке Павла Бељанског.

Репрезентативна изложба у Градском музеју била je почетак јавног живота збирке Павла Бељанског, али и право откриће у време када је естетика социјалистичког реализма заузела негативан став према готово целокупном стваралаштву прве половине 20. века, као буржоаском и декадентном. Сомборска поставка остаје запамћена и као почетак процеса претварања приватне колекције у једну од најзначајнијих музејских збирки у тадашњој држави југословенских народа.

Изложба Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору ће обухватити избор од 27 репрезентативних дела из Спомен–збирке Павла Бељанског следећих уметника: Саве Шумановића, Јована Бијелића, Милана Коњовића, Петра Лубарде, Ивана Табаковића, Зоре Петровић, Стојана Аралице, Игњата Јоба, Недељка Гвозденовића, Пеђе Милосављевића, Мила Милуновића, Јефте Перића, Ивана Радовића, Марина Тартаље, Косте Хакмана и Марка Челебоновића. Поред тога биће изложен и део документације из власништва Галерије „Милан Коњовић”, Спомен–збирке Павла Бељанског и Градског музеја Сомбор.

Аутори изложбе су мр Милана Квас, виши кустос, управница Спомен–збирке Павла Бељанског и Чедомир Јаничић, музејски саветник, историчар уметности у Градском музеју Сомбор. Реализацију изложбе омогућили су: Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Сомбор.

Тимским радом два музеја биће организовани пратећи програми у виду ауторских вођења и едукативних радионица за младе. Цена улазнице за обилазак изложбе биће 300 динара, а за ученике, студенте и пензионере је 150 динара. Публика ће моћи да погледа изложбу до 26. новембра 2023. године.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s