Лого Градски музеј Сомбор

Изложба „Позориште у изградњи”

Изложба поводом обележавања престижног јубилеја, 140 година театра у Сомбору, биће отворена 25. новембра у 19 и 30, у фоајеу Народног позоришта Сомбор.

Плакат изложбе

Изложба Позориште у изградњи биће отворена у петак, 25. новембра у 19 и 30, у фоајеу Народног позоришта Сомбор. Поводом обележавања престижног јубилеја, 140 година театра у Сомбору, реализацију овог програма Градски музеј Сомбор припрема у сарадњи са Народним позориштем Сомбор.

На изложби ће бити приказани оригинални цртежи архитекте Адолфа Вајте, изабрани на конкурсу за нацрт зграде сомборског позоришта из 1879. године. Вајта је понудио пројекат у којем се води брига о сваком детаљу, посебно у ентеријеру. По овом пројекту позориште је и изведено током 1882. године у стилу неокласицизма, са монументалним прочељем и богатим барокним ентеријером. Зграда Народног позоришта Сомбор је споменик културе од великог значаја.

Оригинални цртежи за којима се деценијама трагало, враћени су у Сомбор током скупа конзерватора којем је протеклог лета домаћин био наш Музеј. Бојан Којичић, историчар уметности из Завода за заштиту споменика културе у Зрењанину је нашем Музеју поклонио оригиналне цртеже пројекта Народног позоришта Сомбор. Видно оштећени, цртежи су подвргнути конзерваторским радовима и биће први пут изложени за јавност на Дан позоришта. Конзервацију је финансирао Град Сомбор.

Ауторка изложбе је Милка Љубоја, музејска саветница историчарка Градског музеја Сомбор. Отварање изложбе претходиће премијери представе Галеб Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Милана Нешковића.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s