Лого Градски музеј Сомбор

Изложба поводом Дана науке и рођендана Николе Тесле

Отварање изложбе „Одјеци генија” одржава се у петак, 8. јула у 19 часова у сали за тематске изложбе Градског музеја.

Плакат изложбе

Градски музеј Сомбор симболичном и пригодном иницијативом обележава 10. јул, Дан науке у Републици Србији и рођендан Николе Тесле.

У питању је изложба која укључује графике/сериграфије из мапе Hommage à Tesla (1856 — 2006) 150 година од рођења (део иначе пребогатог легата Велимира Бате Жугића Градском музеју Сомбор), документе: штампане фотографије Николе Тесле и његових изума, и трансформатор, учило за показне вежбе из сомборске Гимназије.

Из мапе ћемо моћи да видимо графичка остварења угледних домаћих уметника као што су: Владан Радовановић, Душан Оташевић, Тодор Стевановић, Даница Баста, Светозар Самуровић, Миле Грозданић, Бранко Миљуш, Зоран Димовски, Душан Миљуш. Настанак мапе је иницирао, а графике и штампао, познати уметник Бранко Миљуш, а потом је све поклонио свом великом пријатељу Велимиру Бати Жугићу за рођендан (који се поклапа с Теслиним), 10. јула 2011.

Владан Радовановић, Тесла
Владан Радовановић, Тесла

Штампане фотографије и текстови подсетиће нас на живот и дело Николе Тесле, а рад трансформатора непосредно ће демонстрирати проф. др Марија Бошњак Степановић, ванредна професорка Педагошког факултета у Сомбору.

Аутори програма су: Милка Љубоја, музејска саветница историчарка и Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности, док је дизајн информативних штампаних табли урадио Павле Карабасил, виши конзерватор Музеја.

Програм ће бити одржан у сали за тематске изложбе Градског музеја Сомбор, у петак 8. јула у 19 часова.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s