Лого Градски музеј Сомбор

Изложба „Покушаји еманципације: осамдесете”

Отварање изложбе „Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић” је у четвртак, 27. јула у 20 часова на Тргу Републике, на зеленом платоу испред Градског музеја Сомбор.

Плакат изложбе

Изложба Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић показује рад и однос према стварности ова три уметника током осамдесетих година у Сомбору, с нагласком на њихову заједничку уметничку акцију 1984.

У питању је покушај дела тада млађе генерације да кроз примере новије уметничке праксе (углавном перформанси и друге уличне уметничке акције) изборе статус независних и креативних личности, да се еманципују у условима друштвених и културних стереотипа и конформизма, у атмосфери подједнако подстицајној и ограниченој, типичној за последњу деценију пред распад СФРЈ.

Изложба укључује слике, цртеже, биографски, филмски и фото материјал који прати најважније реализације ових уметника у периоду од 1984. до 1988. године, с посебним акцентом на њихову неформалну групу Алтернативни провинцијални театар Имаго (АПТИ). За ову изложбу уметничка дела и документација позајмљени су из приватног власништва.

Аутор изложбе је Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности.

Отварање изложбе је у четвртак, 27. јула у 20 часова на Тргу Републике, на зеленом платоу испред Градског музеја Сомбор.

Након отварања изложбе, прелазимо у двориште Музеја где ћемо вас вратити у осамдесете, уз музичке хитове који су обележили овај период. Да би доживљај осамдесетих био потпун, понесите са собом нешто из тог времена.

Видимо се испред Музеја!

Банер изложбе
Банер изложбе

Програм изложбе

27. јул у 20 часова, Трг Републике (испред Градског музеја Сомбор)

Отварање (Опет!)
Золтан Радић, Hommage Нама & Вама

27. јул од 21 до 23 часа, двориште Градског музеја Сомбор

Осамдесете, забава уз dress code.

12. август у 12 часова, Градски музеј Сомбор

Разговор о изложби, аутор изложбе Чедомир Јаничић, музејски саветник историчар уметности и Золтан Радић, уметник.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s