Лого Градски музеј Сомбор

Изложба „Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз” у Сомбору

Изложба траје од 23. марта до 26. априла и приказује 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће Јованке Броз.

Плакат изложбе

Свечано отварање изложбе биће у четвртак, 23. марта у 19 часова, у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор.

У фокусу изложбе је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да што је више могуће имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела са Јосипом Брозом Титом.

Свих 36 дела прошла су кроз комплексне и свеобухватне конзерваторско-рестаураторске поступке. Спровели су их конзерватори Галерије Матице српске предвођени вишом конзерваторком Маријетом Сидовски.

Музеј Југославије, Галерија Матице српске и Градски музеј Сомбор, кроз ову изложбу, показали су плодотворност сарадње међу националним установама културе и један мали део богатог фонда Музеја Југославије. Ову сарадњу иницирао је директор Градског музеја Сомбор, Давид Фирањ препознавши изложбу Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз као један од програма који додатно доприноси обележавању јубилеја — 140 година музеолошке делатности у Сомбору.

Аутори изложбе су историчари уметности мср Никола Ивановић из Галерије Матице српске и Ана Панић из Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 26. априла 2023.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s