Лого Градски музеј Сомбор

Изложба „Од злочина магије до уметности фармације”

У петак, 15. децембра у 13 часова биће отворена изложба „Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae”, последња у низу изложби којом Музеј обележава свој велики јубилеј — 140 година музејске делатности у Сомбору.

Плакат изложбе

У петак, 15. децембра у 13 часова биће отворена изложба Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae, последња у низу изложби којом Градски музеј Сомбор обележава свој велики јубилеј — 140 година музејске делатности у Сомбору.

Прича која нас води од злочина магије до уметности фармације почиње 2021. године када је госпођа Весна Јовановић, власница познате сомборске апотеке „Златни лав”, поклонила Градском музеју Сомбор своју колекцију апотекарских стојница, прибора и посуђа.

Први део изложбе кроз причу о „вештицама” илуструје приступ исцеливању примењиван половином XVIII века на простору јужне границе Хабсбуршке монархије, на територији слободног и краљевског града Сомбора. Народна медицина и исцелитељи су пажљиво сакупљали и преносили знање о лековитом биљу и биљним екстрактима. Потом су се дуго времена лекови припремали само у апотекама.

Даље, изложба вам пружа прилику да закорачите у апотекарску официну, у амбијент апотеке у освит индустријске ере (прве деценије XX века). Уместо чекања да лек стигне из иностранства, постојање апотеке у граду значило је могућност справљања лека у лабораторији према рецептурама лекара и прописима важеће фармакопеје.

За потребе изложбе делове својих фармацеутских колекција уступиле су нам следеће институције и организације: Апотекарска установа Сомбор, Градски музеј Бечеј, Српски Културни Центар „Стеван Сремац” Сента, Друштво интелектуалаца „Браћа Тан” Бечеј, Средња медицинска школа „Др Ружица Рип” Сомбор и апотеке „Galen Pharm” из Бездана и Кљајићева. У уводном делу изложбе као илустративни материјал коришћена је грађа Историјског архива Сомбор као и наставна средства Средње пољопривредно–прехрамбене школе Сомбор и ОШ „Бранко Радичевић” Стапар.

Ауторка изложбе је Нада Путица, виши кустос етнолог и антрополог. Изложба ће бити отворена до 31. јануара 2024. године.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s