Лого Градски музеј Сомбор

Изложба фотографија Горана Кукића „Либерто”

У четвртак, 15. јула, са почетком у 18 часова биће уприличено отварање изложбе фотографија „Либерто” самосталног уметника фотографије Горана Кукића.

Позивница за изложбу

У Градском Музеју Сомбор у четвртак, 15. јула 2021. године, са почетком у 18 часова, биће уприличено отварање изложбе фотографија „Либерто” самосталног уметника фотографије Горана Кукића.

Либерто 9
Либерто 9

Либерто — ослобођени роб који још није добио грађанска права

Снимајући свет око себе боље сам разумевао „своју стварност”. Животна снага мени најдражих и најближих жена утицала је на мене толико јако да се тема слободе неминовно нашла на мојим фотографијама. Колекцијом „Либерто” покушавам да скренем пажњу на жене у њиховом пуном сјају и на њихову борбу за афирмацију и слободу избора. Одабрао сам структуру диптиха да бих нагласио контраст између вековне борбе (лева страна) и изазова садашњости (десна страна). Афере везане за мушко–женске односе актуелизовале су проблем статуса жена у друштву и њиховог права на слободу избора. Римљани и Грци имали су термин Либерто за ослобођене робове који су и даље имали обавезе према претходним владарима, али без пуних грађанских права. Савремено друштво још увек се односи према женама на сличан начин. Захваљујући својој борби оне данас имају право на глас, образовање, имовину…Но, често немају могућност слободног избора када је реч о каријери, стилу, начину комуникације, укључујући и деликатност избора партнера или партнерке. Средина између крајности које симболизује диптих „Либерто” још увек је циљ коме стреми „ослобођена” жена.

Плакат изложбе
Плакат изложбе

Горан Кукић је рођен 1956. у Сарајеву. Дипломирао је на Економском факултету у Сарајеву. Од 1984. има статус самосталног уметника фотографије. Добитник је награда и многих конкурса за фотографију и дизајн.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s