Лого Градски музеј Сомбор

Изложба фотографија Аугустина Јуриге

Изложба фотографија „Лица Бачке” познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге биће отворена у Градском музеју Сомбор у четвртак, 1. септембра у 19 часова и трајаће до 15. септембра.

Плакат изложбе

Изложба фотографија Лица Бачке познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге биће отворена у Градском музеју Сомбор у четвртак, 1. септембра 2022. године у 19 часова. Изложба ће трајати до 15. септембра.

Завод за културу војвођанских Хрвата је ову изложбу уметничких фотографија до сада представио публици на више места у Бачкој, као и у суседној Мађарској, а сада ће четрдесет и шест фотографија, портрета, које су настале у протеклих неколико деценија широм Бачке, бити представљено и у Сомбору. Јурига је дугогодишњи сарадник Градског музеја Сомбор. Био је ангажован приликом фотографисања стапарских амбара, израдио је фотографије за музејску сталну поставку, као и током изложби Стара архитектура Сомбора и Лица Лахореа.

Аугустин Јурига је рођен 1947. године у Суботици. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и Независног удружења новинара Србије. Радећи као фотограф у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе Суботица (1980 — 1996) стекао је углед и остварио трајну препознатљивост својих дела јединственим фотографијама војвођанске архитектуре, објеката и предмета етнографске грађе, посебно везаних за Дужијанцу. Његови омиљени мотиви су: суботичко позориште, гробља, Градска кућа у Суботици, догађаји око Међународног фестивала позоришта за децу, урбана Америка, Пакистан, те људи и њихова лица.

Објављене су му књиге: фотомонографија Салаши у мом оку (1997), за коју добија посебно признање, Др Ференц Бодрогвaри, монографија Рис (2003) и каталог мађарских народних обичаја Заоставштина предака (2000). Његове фотографије се налазе у монографији Суботица Бошка Крстића и Архитектура сецесије у Војводини Беле Дуранција. На тему града Суботице реализовао је више календара, за неке од њих је награђен. Градско признање „Про урбе” добио је 2005. године.

Фотографије су излагане на колективним и самосталним изложбама.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s