Лого Градски музеј Сомбор

In memoriam Зоран Стошић Врањски (1936 — 2022)

Његовој породици: супрузи Вери, сину Александру, снахи Јасмини и унуци Теодори, као и родбини и пријатељима, Градски музеј Сомбор упућује најдубље саучешће.

Зоран Стошић Врањски у Музеју с децом

Зоран Стошић Врањски, српски сликар и писац, рођен је 8.7.1936. у Врању од оца Јосифа, наставника музике, и мајке Јелене, поштанске службенице.

Сликарске студије завршио је у Београду на Вишој педагошкој школи 1961. (сликарски одсек у класи проф. Анте Абрамовића) Прву самосталну изложбу имао је у Врању 1955. Самостално је излагао више од 130 пута.

Био је члан Удружења ликовних уметника Србије, Удружења ликовних уметника Војводине, Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине. Био је редован члан Матице српске. Његова дела се чувају у бројним јавним и приватним колекцијама. Добитник је награда и признања од којих зе издвајају: Плакета Ослобођења града Врања, Октобарска награда града Сомбора, Златна значка Културно–просветне заједнице Србије и др. Од 1992. Градски музеј Сомбор и Народни музеј Врање примају Стошићеве радове у оквиру легата. Ова два музеја 2018. заједнички издала су монографију уметника под називом „У пространству слике”.

Осим у ликовној уметности Стошић се изражавао као веома занимљив писац ликовне есејистике. Објављене су му књиге и сабране расправе о ликовној уметности: Дванаест тестамената граду Врању, Житија сликара, Сликарска казивања, Приказања Фрушкогорских манастира и сликарска прикљученија, Космос над Врањем.

Бавио се педагошким радом, радио је као наставник ликовног васпитања у школама.

Посетио је у оквиру својих студијских путовања Аустрију, Италију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Словачку, Грчку и Свету Гору (Хиландар).

Приликом боравка чланова посаде Аполо 15 у Новом Саду (1976), Стошић је поклонио астронаутима своје слике инспирисане Месечевим пределима. Један од астронаута, Џон Ирвин, тада је изјавио:

Слике које смо данас добили заиста изгледају као терен на Хадлијевој бразди на коју смо се спустили!

Овим поводом добио је од НАСА Медаљу за сликање космоса и признање од Смитсоновог института. Приликом агресије НАТО на нашу земљу 1999. одрекао се ових признања.

Умро је у Сомбору 20.12.2022.

Легат Зорана Стошића у Градском музеју Сомбор броји 89 слика, 55 цртежа и богату документацију о животу и раду овог уметника.

Сликар космоса и православних монаха, помирио је у свом раду модерни израз, чак у веома смелим решењима у кључу асоцијативног сликарства и апстракције, са духовним вертикалама усмереним према вечним истинама. Сликарство косимичких предела обасјаних светлошћу која нема свој физички извор спајало се са лицима монаха и њиховом духовном светлошћу. Стошић је, можемо то закључити, био сликар светлости и светости.


Његовој породици: супрузи Вери, сину Александру, снахи Јасмини и унуци Теодори, као и родбини и пријатељима, Градски музеј Сомбор упућује најдубље саучешће.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s