Лого Градски музеј Сомбор

Договорено одржавање Дана египатске културе

Његова екселенција Амр Алгувејл, амбасадор Арапске Републике Египат посетио је 4. јула Градски музеј Сомбор. Као резултат његове посете договорено је одржавање летњег програма Дани египатске културе.

Амр Алгувејл и Петер Мраковић

Његова екселенција Амр Алгувејл, амбасадор Арапске Републике Египат посетио је у суботу, 4. јула 2020. Градски музеј Сомбор. Као резултат његове посете договорено је одржавање летњег програма Дани египатске културе у Градском музеју Сомбор.

Повод за овај вид сарадње била је изложба „Под лупом — староегипатске збирке у музејима у Србији” у оквиру које су били изложени предмети из египатске збирке археолошког одељења нашег музеја. Изложба је представила неке од највреднијих и до тада ретко (или никада) излаганих предмета из староегипатских збирки музеја Србије. Одржана је током 2019. године у Музеју афричке уметности у Београду а представља резултат сарадње 11 институција. Изложба је приређена у знак обележавања 111 година дипломатских односа између Србије и Египта.

У духу добре воље, негујући узајамно поштовање и сарадњу између две земље, договорено је одржавање Дана египатске културе у просторијама Градског музеја Сомбор, крајем лета. Програм би обухватао изложбе које дају прави осврт на свеприсутну фасцинацију Египтом и његовом древном културом (накит, калиграфија и архитектура).

Предавање о цивилизацији у долини Нила те тајнама које крије египатска збирка Градског музеја Сомбор одржаће историчар Ненад Марковић, један од аутора изложбе „Под лупом — староегипатске збирке у музејима у Србији”. Вече би било обогаћено филмовима из египатске кинематографије и гастрономским специјалитетима.

Први корак успешне сарадње је привремено уступање слике ауторке Нагwа Гхораб под називом Egyptian Arabian horse из приватне колекције Његове екселенције Амр Алгувејлија, коју ће ускоро бити приказана посетиоцима Градског музеја Сомбор.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s