Лого Градски музеј Сомбор

Болнички центар бр. 2 Сомбор

Изложба која прати формирање санитетске установе у Сомбору пред Батинску битку, рад у њој и расформирање отвара се у четвртак, 21. октобра у 18 часова и трајаће до 15. новембра.

Плакат изложбе

Изложба Болнички центар бр. 2 прати формирање санитетске установе у Сомбору пред Батинску битку, рад у њој и расформирање. Састојаће се од фотографија особља, рањеника, докумената особља, предмета који су везани за тематику Болничког центра (носила, партизанско буре, бочице за лекове, болнички билтени, реконструкција болничке собе…) као и сећања болничарки на рад у центру.

Отварање изложбе је на Дан ослобођења Сомбора, 21. октобра 2021. године, у 18 часова. Изложба у изложбеним просторијама у приземљу Музеја траје до 15. новембра.

Рањеници војвођанских јединица у борбама на Батинском фронту у болници у Сомбору 1944.
Рањеници војвођанских јединица у борбама на Батинском фронту у болници у Сомбору 1944.

Организовање Болничког центра бр. 2 је почело 7. новембра 1944. када су се сомборски лекари састали у Градској кући и одлучили да се, због близине предстојећих дејстава у Батини, на Дунаву и Барањи, у Сомбору мора организовати позадинска санитетска установа XII корпуса Народноослободилачке војске. Његово формирање, под називом Болнички центар бр. 2, је почело 8. новембра и за своје две године постојања, састојао од неколико болница у Сомбору и његовој околини (Стапар, Сивац, Кула, Савино Село). Имао је око 2500 кревета и био други по величини у Војводини. Са завршетком Другог светског рата долази и до његовог постепеног расформирања, тако је 25. августа 1945. формирана Војна болница Бачког подручја која 1946. мења назив у Војна болница III југословенске армије у Сомбору и трајаће све до јесени 1946. када ће се расформирати а инвентар и особље бити премештени у Војну болницу на Петроварадину. Овим ће престати да постоји и остатак Болничког центра број 2 у Сомбору и остаће једино цивилна болница.

Део особља Болничког центра број 2
Део особља Болничког центра број 2
© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s