Лого Градски музеј Сомбор

Ауторско вођење кроз „Круг живота и смрти” — анализе другачијих перспектива”

Ауторско вођење кроз изложбу „Круг живота и смрти” — анализе другачијих перспектива” биће реализовано у четвртак, 15. јуна у 17 часова у сали за тематске поставке.

Детаљ с изложбе

Ауторско вођење кроз изложбу Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива биће реализовано у четвртак, 15. јуна у 17 часова у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор. Кроз изложбу ће вас водити једна од ауторки изложбе, Анђелка Путица, виши кустос археолог.

Реч више

Изложба Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива резултат је интердисциплинарног истраживања и анализа предмета са некропола. Круг живота и смрти — анализе другачијих перспектива има за циљ да укаже на нова сазнања и да представи један мањи део актуелних музејских аквизиција које потичу са археолошких истраживања и ископавања у протклих двадесет година на територији коју покрива Градски музеј Сомбор (град Сомбор и општине Апатин, Кула и Оџаци).

Изложбене просторије
Изложбене просторије

Колективно памћење заједнице јасно се осликава на одређеним „местима” са посебним симболичким значењем која имају улогу обликовања идентитета те заједнице. Некрополе су свакако једно од таквих места. Гробови су израз симболичког суочавања појединаца и друштва са смрћу и нису важни само унутар погребне праксе, него и шире.

Намера ауторки ове изложбе је да путем разноликих и детаљних прича приближе појединца али и заједнице из одређених периода људске прошлости (од бронзаног доба до средњег века).

Већина људских скелетних остатака омогућила је увид у различите идентитете и нама непознате, далеке односе, док су пронађени предмети допринели разоткривању детаљне биографије — животне приче, појединца или заједнице испричане кроз приказ њихове смрти и покопа.

Ауторке изложбе су Анђелика Путица и Викторија Узелац, виши кустоси археолози Градског музеја Сомбор. Сарадници на изложби су биофизичари антрополози, проф. др Софија Стефановић, др Јелена Марковски, Неда Димовски, др Ксенија Ђукић као и МА Милутин Мицић. За конзервацији и рестаурацију је била задужена Данијела Јовановић, док је реконструкцију гроба направила Маријета Сидовски.

Изложба ће бити отворена до 1. јула 2023. године.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s