Лого Градски музеј Сомбор

Ауторско вођење кроз изложбу „Партизанка и Фрагонар”

Ауторско вођење кроз изложбу „Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз” биће реализовано у четвртак, 20. априла у 17 часова.

Детаљ с изложбе

Ауторско вођење кроз изложбу Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз биће реализовано у четвртак, 20. априла у 17 часова.

Реч више

Ако желите из прве руке да чујете причу о уметничким делима и предметима који су се налазили у вили Јованке Броз, а сада су део поставке ове изложбе, да сазнате шта је овај амбијент могао да значи за Јованку лично, како можемо разумети и читати простор једног сећања, ово је права прилика.

Упознаћемо вас са уметничким животом у Југославији и тиме каква је била позиција бивше прве даме унутар југословенске културе и друштва. Изложена уметничка дела, која су последње тридесет три године Јованкиног живота била саставни део простора у ком је живела, на посебан начин данашњој јавности објашњавају феномен Јованке Броз — њену личност, осећај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистичкој Југославији.

Више о изложби

У фокусу изложбе су дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да што је више могуће имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела са Јосипом Брозом Титом.

Сва изложена дела прошла су кроз комплексне и свеобухватне конзерваторско–рестаураторске поступке. Спровели су их конзерватори Галерије Матице српске предвођени вишом конзерваторком Маријетом Сидовски.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Музеј Југославије, Галерија Матице српске и Градски музеј Сомбор, кроз ову изложбу, показали су плодотворност сарадње међу националним установама културе и један мали део богатог фонда Музеја Југославије. Аутори изложбе су историчари уметности мср Никола Ивановић из Галерије Матице српске и Ана Панић из Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 26. априла 2023. године.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s