Лого Градски музеј Сомбор

Ауторско вођење кроз изложбу „Круг живота и смрти”

Ауторско вођење кроз изложбу „Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор” биће реализовано у среду, 7. јуна у 17 часова у сали за тематске поставке.

Детаљ с изложбе

Ауторско вођење кроз изложбу Круг живота и смрти — прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор биће реализовано у среду, 7. јуна у 17 часова у сали за тематске поставке Градског музеја Сомбор.

Изложбене просторије
Изложбене просторије

Сваки прстен који је део поставке на изложби Круг живота и смрти прстење из средњовековне археолошке збирке Градског музеја Сомбор има своју причу, а сазнаћете је уколико у среду, 7. јуна у 17 часова будете у Градском музеју Сомбор, када ће вас кроз изложбу водити ауторка, Викторија Узелац, виши кустос археолог.

Детаљ с изложбе
Детаљ с изложбе

Прстење, својом симболиком у кругу живота и смрти представља најемотивније тренутке људског живота, права мала богатства давно прошлих времена. Прстен је важан за културолошки развој друштва и кроз историју прстену су приписиване натприродне моћи, био је надахнуће за многа уметничка дела непролазне вредности — Бокачов Декамерон, Толкинов Господар прстенова, Шилеров прстен Нибелунга, све су метафоре произашле из инспирације прстеном и његовом симболиком.

Каталог изложбе
Каталог изложбе

На изложби је први пут представљена целокупна систематизована збирка прстења из колекције средњовековног накита Градског музеја Сомбор. Прстење је сакупљано од самог почетака формирања археолошке збирке Градског музеја Сомбор са територије која обухвата простор данашње Бачке. Круг живота и смрти осликан је примерцима прстења датованог од краја VIII до почетка XIX века, а најзаступљеније је прстење са археолошких ископавања и оно је обезбедило основну грађу представљену на изложби.

Изложба ће бити отворена до 1. јула, а прилика за још једно ауторско вођење кроз изложбу биће и у суботу, 24. јуна у 12 часова.

© 2004—2023 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s