Gradski muzej Sombor

Ženska priča u osam slika

Povodom Međunarodnog dana žena u četvrtak, 7. marta u 12 časova u Gradskom muzeju Sombor biće otvorena izložba pod nazivom „Ženska priča”, u okviru realizacije druge faze projekta „Slike đaka minhenske škole iz Gradskog muzeja Sombor — zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa”.

Izložbu čini 8 slika na kojima su prikazani likovi žena, kao i plakat za Prvu srpsku umetničku izložbu 1910. godine. Restauraciju i konzervaciju slika iz zbirke, po standardima EU, uradio je stručni tim Centralnog instituta za konzervaciju — CIK Beograd, a konzervatorsko–restauratorski tretman plakata izvršio je mr Danilo Vuksanović iz Galerije Matice srpske.

Pozivnica za izložbu „Ženska priča”

Izložba će biti propraćena predavanjima namenjenim stručnom kadru, ali i široj publici zainteresovanoj za problematiku očuvanja kulturnog nasleđa kroz konzervatorsko–restauratorski postupak. Predavanje će biti održano istog dana kada i otvaranje izložbe sa početkom u 11 časova, a predavači su: direktorka Centralnog institute za konzervaciju Beograd, dr Mila Popović—Živančević sa temom „Umrežavanje muzeja kroz projekte i aktivnosti na konzervaciji i uspostavljanju interdisciplinarnog sistema pristupa zaštiti kulturnog nasleđa” i konzervatorka–savetnica mr Vanja Jovanović koja će govoriti o konzervatorsko–restauratorskom postupku slika iz muzeja.

Rukovodilac projekta je Zora Šipoš, istoričar umetnosti, viši kustos Zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor.

Facebook Twitter Google+ E-mail