Gradski muzej Sombor

Zapažena posećenost tokom Dečije nedelje

„U drevnom vremenu živelo se na jedan posve drugačiji način, а ako upoznate muzejsko blago, otkrićete i stare predmete koji uz istraživanje kustosa pričaju zanimljive priče iz tog vremena. U plovimo u svet mašte, koji nas za trenutak vodi u priču kreiranu nalik na prošla vremena.“

Odlomak iz edukativne muzejske igre

Tokom Dečije nedelje, od 6 do 12. oktobra 2014. godine, Muzej su posećivale najavljene grupe dece iz Sombora, Čonoplje, Bezdana, Bačkog Brega i deca sa Kosova, koja su bila u poseti Somboru.

Gradski muzej ostvario zapaženu posećenost u tih nedelju dana. Više od 900 dece različitog uzrasta, od 5 do 14 godina, imala su priliku da, u okviru ponuđenih izložbi, obiđu muzej uz stručno vođenje i kvalitetno provedu vreme uz kreativnu muzejsku igraonicu. Ulaz je bio besplatan za decu i njihove pedagoge i učitelje.

Kreativna radionica

Muzej je ponudio dva posebna programa, prilagođena vođenju prema uzrastu i veličini grupe. U okviru pratećeg programa izložbe „Matijas Haniš, kasnobarokni, putujući slikar” deca su, nakon upoznavanja sa izložbom, imala priliku da oblikuju i crtaju svoje bojanke u kreativnoj radionici, koju je vodila Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti, uz saradnju kolega. Veliko interesovanje za obilazak muzeja i muzejske igraonice „Potrage za muzejskim blagom&rldquo; svedoči da je muzej postao mesto na koje deca rado dolaze. Voditelji muzejskih igraonica bile su Nevena Živadinović Kusonić, vodič — animator kulturnih programa i Viktorija Uzelac, kustos arheolog — pedagog, PR Muzeja.

Cilj ovakvih programa u muzeju je da deca usvoje elementarna znanja o muzejima, muzejskoj delatnosti, te da upoznaju kulturnu baštinu koju čuva Gradski muzej Sombor. Specifičnost ovih poseta muzeju ogleda se kroz metodološke oblike rada primerene deci pomenutog uzrasta uz konsultaciju sa pedagozima, psiholozima i drugim stručnjacima. Želja muzealaca je da se kod dece podstakne formiranje navika posećivanja institucija kulture, razvijanje kulturnih potreba i interesovanja i širenje muzejske kulture. Muzejske igraonice su stalno dostupne tokom godine, uz preporuku vaspitačima, da je za ugodnu posetu i najlepši doživljaj optimalna grupa do 30 dece.

Muzejska igraonica

Muzejsku igraonicu možete unapred dogovoriti sa kustosima u okviru pojedinčne izložbe ili posebnog programa u Muzeju. Kontakt telefon je 025/412-728, a osobe za kontakt su Nevena Živadinović Kusonić i Viktorija Uzelac.

Besplatan ulaz u Muzej imaju deca mlađa od 7 godina, članovi Muzejskog društva Srbije (MDS), članovi ICOM–a, osobe sa posebnim potrebama, deca bez roditeljskog staranja, prijatelji Muzeja uz karticu.

Zakazivanje grupnih i školskih poseta

Grupne posete (od 10 do 50 posetilaca) je potrebno unapred najaviti pozivom na telefon. U boljem upoznavanju Gradskog muzeja Sombor i izloženih eksponata poći će Vam vodič ili dežurni kustos. Stručno tumačenje obično traje 45 — 60 minuta i prilagođeno je starosnim kategorijama i interesovanjima posletilaca.

Školske posete (10 do 30 posetilaca) — dođite, upoznajte i istražite Stalnu postavku Gradskog muzeja Sombor, u tome Vam mogu pomoći kustosi i vodiči muzeja koji će priču prilagoditi Vašim potrebama.

Facebook Twitter Google+ E-mail