Gradski muzej Sombor

Zadovoljna lica 1500 posetilaca „Noći muzeja”

Manifestacija „Noć muzeja 2010” u Gradskom muzeju je otvorena u 18 sati predstavljanjem i promocijom Godišnjaka 2/3 Gradskog muzeja Sombor u okviru koje je otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Muzeja. Uvodnu reč je dao i predstavio Godišnjak urednik Dragan Radojević, kustos arheolog Gradskog muzeja, a manifestaciju „Noć muzeja 2010” je otvorio Zoran Miler, zamenik predsednika Skupštine grada Sombora.

Dragan Radojević i Zoran Miler

U okviru programa „100 godina pre i posle”, od 19 sati do 1 sat posle ponoći, na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja bila su obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

  1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine”, koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja;
  2. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj,1841. — Beč, 1910.).

Kostimirani glumci–amateri Dramskog studija Sombor, čitali su onovremenu štampu, prepisku znamenitih ličnosti tog vremena i govorili stihove u ambijentalnim stilskim celinama, koje imamo na stalnoj postavci Muzeja. Uz muziku sa starog gramofona i koncert violončela, kostimirani glumci citirali su dr Lazu Kostića, Ernesta Bošnjaka, Nikolu Teslu i druge znamenite ličnosti i oživljavali prošlost Sombora i okoline.

Dramski studio Sombor

Program „100 godina pre i posle” osmislila je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja,  uz saradnju sa Dramskim studiom Sombor i drugim kolegama.

Od 22 sata do ponoći, u nekoliko intervala, mr Vesna Ivkov, etnomuzikolog, profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, odsvirala nam je na harmonici i otpevala nekoliko pesama sa početka veka, u ambijentalnoj celini. U instrumentalnoj pratnji bio je gospodin Ivkov koji je skrenuo pažnju na zaboravljene melodije sa početka XX veka.

Ivkovi

Facebook Twitter Google+ E-mail