Gradski muzej Sombor

„Veče Rusije” u Muzeju

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na „Veče Rusije” u okviru letnjeg programa Gradskog muzeja Sombor, u četvrtak, 23. juna u 18 sati.

Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu fotografija „Незолотое кољцо Русије”, Valentine Likorenko iz Moskve. Otvaranje izložbe uveličaće, uz ruske duhovne i narodne kompozicije, Hor „Sveti Roman Slatkopojac” i dirigent Evgenija Kojić.

„Izložba Valentine Likorenko predstavlja duhovno i kulturno istorijsko nasleđe beskrajnih ruskih prostranstava, tvrđave i manastire, postradale tokom sovjetske, i u Drugom svetskom ratu, koji se sada obnavljaju.

Ova izložba fotografija organizuje se povodom velikog jubileja bratskog ruskog naroda (90 godina Prvog Svetskog Ruskog Zagraničnog Sabora održanog u Sremskim Karlovcima), koji je vezan i za Srbiju, Sremske Karlovce i Novi Sad, manastir Grgeteg, Hopovo i Kuveždin, gde su boravili istaknuti predstavnici ruske emigracije. Car Nikolaj Drugi pružio je veliku materijalnu, diplomatsku i vojnu pomoć Kraljevini Srbiji u balkanskim i Prvom svetkom ratu, a posle boljševičke revolucije kralj Aleksandar primio je preko 40.000 ruskih emigranata, koji su kao oficiri, naučnici, inženjeri, profesori, pomogli obnovu naše otadžbine. Bela ruska emigracija dala je neprocenjiv doprinos obnovi naučnog, kulturnog i duhovnog stvaralaštva u Kraljevini Jugoslaviji.”

Prof. Radmila Vojnović,
predsednik moskovskog „Serbskog doma”

Facebook Twitter Google+ E-mail