Gradski muzej Sombor

Tombolina Šarenih vokala

Godišnji koncert Gradskog dečijeg hora „Šareni vokali”, pod nazivom „Tombolina Šarenih vokala” biće održan u četvrtak, 26. juna 2014. godine, sa početkom u 19 sati, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja (ulaz sa Trga Koste Trifkovića, preko puta Narodnog pozorišta).

Na koncertu će deca publici, između ostalog, objasniti šta je tombolina, kako se na probama igra i šta je poenta te igre. Hor neguje raznovrstan repertoar od akapela kompozicija ozbiljne muzike do popularne dečije muzike, naročito je poznat po izvođenju kompozicija sa istoimenog Dečijeg muzičkog festivala „Šareni vokali” koji se ove godine održao peti put u Somboru. Horom diriguje Marija Hajnal—Stošić.

Gradski dečiji hor „Šareni vokali”

Važno je da ovim koncertom započinje saradnja između Somborskog pevačkog društva, pod čijim krovom deluje Gradski dečiji hor „Šareni vokali” i Gradskog muzeja Sombor, povodom 145 godina postojanja Somborskog pevačkog društva, te će se tokom godine organizovati niz manifestacija radi obeležavanja ovog jubileja.

Pozivamo svu decu koja pevaju u horu da pre koncerta učestvuju u „Potrazi za muzejskim blagom”, muzejskoj igri znanja, koja počinje u 18 sati.

Nakon koncerta će biti priređeno malo druženje u muzejskom dvorištu. Dobrodošli na koncert, ulaz je slobodan.

Gradski dečiji hor „Šareni vokali”

Sledeći bogatu tradiciju, 1985. godine po osnivanju Mešovitog omladinskog hora „Iuventus Cantat”, dirigent svetskog glasa Silvester Hajnal osnovao je 1995. godine Dečiji hor „Vojislav Voja Ilić”. Hor je 2010. godine preimenovan u Gradski dečji hor „Šareni vokali”, prateći savremeni dečji muzički repertoar koji najmlađi članovi Somborskog pevačkog društva izvode. Gradski dečiji hor „Šareni vokali” domaćini su i nosioci imena Dečijeg muzičkog festivala „Šareni vokali”, koji je i ove, godine, na radost svih učesnika i gostiju iz regiona, bio ocenjen kao izuzetno uspešan.

Izdvajamo značajnije najnovije uspehe i nastupe u 2014. godini: na Festivalu horova dece i mladih – FEDEHO, a u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, nagrada kategoriji za najbolje koncipiran program; na Đurđevdanskom festivalu (međunarodnom festivalu dečije pesme) u Banja Luci kompozicija Marije Hajnal—Stošić „Trubač” osvojila je 2. nagradu stručnog žirija, a izvodio ju je član hora Luka Škibola, kojem je ovo još jedan festival u nizu; proteklog vikenda koncert u Pozorištu mladih u Novom Sadu, na kome je hor oduševio publiku i započela je saradnja sa tamošnjim Dečijim kulturnim centrom.

Facebook Twitter Google+ E-mail