Gradski muzej Sombor

Sunčani sat u Gradskom muzeju

Sunčani sat se nalazio na fasadi Župnog dvora crkve Presvetog Trojstva (Plebanije), sa pogledom na centralni gradski Trg Svetog Trojstva. Nastao kao plod interesovanja Jovana Čokora za astronomiju i istraživanje neba i hoda (kretanje) zvezda. Ovaj sat je jedinstven na teritoriji Vojvodine. Sat privlači pažnju prikazanom simbolikom u vidu arhangela Gavrila, potom petla kao vesnika novoga jutra, ali i prikaza neminovnosti kraja čovekovog postojanja.

Originalni sunčani sat u muzejskom prostoru

Satirično duhovit natpis na srpskom (latinično) „JEDAN TI JE OD OVIH POSLEDNJI!” i u drugom redu na mađarskom jeziku „EGY EZEKBŐL VÉGÓRÁD!”, svakodnevno upozorava Somborce na prolaznost vremena i života.

Njegov idejni tvorac je Jovan Čokor, profesor i autor knjige iz astronomije, upravnik Srpske učitelјske škole, koji je 1850. godine postavio ovaj sat kao pokazatelj protoka vremena, ali i kao sarkastičan oproštaj od Somboraca. Za kratko vreme svog boravka u Somboru (1843—1852) profesor Čokor je postao izrazito neomiljen među učenicima Učiteljske škole i njihovim roditeljima, zbog čega je napustio Sombor 1852. godine. Posle odlaska iz Sombora, Čokor se zamonašio i postao upravnik Mitropolijske štamparije u Sremskim Karlovcima.

Sunčani sat u procesu konzervacije

Sunčani sat je načet zubom vremena, tokom 163 godine postojanja, zbog čega je na inicijativu Grada Sombora konzerviran i restauriran. Radove na konzervaciji i restauraciji radili su konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na čelu sa slikarom konzervatorom Zoranom Barišićem. Postepeno razaranje površine slike pretilo je da potpuno uništi ostatke Sunčanog sata tako da su konzervatori hitno fiksirali zatečeno stanje i originalni sloj skinuli bez ikakvog oštećenja. Svi radovi na zaštiti originala su završeni 2013. godine, tako da je Sunčani sat sačuvan i prenesen u Gradski muzej Sombor. Svim posetiocima muzeja je dostupan, izložen u slobodnom prostoru kao prvi korak u obilasku stalne postavke Gradskog muzeja. Sunčani sat je na ovaj način postao vredan istorijsko–kulturološki eksponat Istorijskog odeljenja Gradskog muzeja Sombor. Na Plebaniji se nalazi replika originalne slike Sunčanog sata, koji tako ostaje trajno da svedoči o jednom vremenu.

Replika sunčanog sata

Pozivamo našu vernu muzejsku publiku i sve zainteresovane posetioce da pažlјivo prate novu izložbenu sezonu u Gradskom muzeju Sombor i pogledaju video prilog emitovan na RTV1.

Facebook Twitter Google+ E-mail