Gradski muzej Sombor

Srednjoškolci, prijavite se za igricu

Muzejska igraonica „Potraga za muzejskim blagom” je poseban edukativni program namenjen mladima, deci i svim radoznalim osobama. Projekat je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Srbije za sufinansiranje projekta u oblasti zaštite kulturnog nasleđa u 2010. godini.

Plakat za igricu

Dragi mladi istraživači, dobro došli u Gradski muzej Sombor!

Pred Vama je početak jedinstvene muzejske igre „Potraga za muzejskim blagom” koja će se odvijati u somborskom Gradskom muzeju. Igrica je namenjena svakoj radoznaloj osobi koja voli da se igra! Igrica predstavlja nov, interaktivan i zanimljiv način da se kroz takmičenje sa drugim istraživačima uputite u tajne i priče koje somborski muzej krije… Od Vas, naših budućih igrača, očekujemo da se prijavite za jedan od tri takmičarska tima koji će se u periodu od 4. aprila do 7. maja pokušavati da pronađe skriveno muzejsko blago.

Šta Vas očekuje, ako se prijavite za učesnika igrice?

Ha! Za početak, kreativna radionica na kojoj će 12 odabranih učesnika „Potrage” istraživati lične, porodične istorije. I zatim, tronedeljna avantura u Gradskom muzeju! Dobijate mogućnost da na jedan posve drugačiji način otkrivate drevna znanja, otkrićete stare predmete koji uz istraživanje kustosa pričaju zanimljive priče iz tog vremena. Istraživanjem izložbe Stalne postavke Gradskog muzeja Sombor otkrićete na novi način kulturnu baštinu koju Gradski muzej Sombor proučava, izlaže i čuva.

Šta je sve neophodno za igranje igrice?

Pored usvajanja osnova naše zajedničke istorije osvedočene u Muzeju, za realizaciju igrice ćete se morati snalaziti u prostoru, memorisati nove podatke, povezivati novo, sa ranije naučenim gradivom na najčudnije načine, a biće vam od pomoći timski rad i zdrav takmičarski duh.

Kada se odvija igrica?

Prijavljivanje za učestvovanje u timu traje do 28. marta. Vaše prijave šaljete elektronskim putem, na e–mail adresu KZM Sombor, nakon čega će prvih 12 učesnika biti pozvano na sastanak i formiranje timova.

Radionica pod nazivom „Podeli svoju prošlost sa drugima” planirana je 12. aprila, a već četiri dana nakon nje, 16. aprila, počinje i stvarno igranje igrice. Potraga za muzejskim blagom će se odvijati u toku tri nedelje, do prve nedelje maja, u prostorijama Gradskog muzeja, u terminima koji učesnicima najviše odgovaraju.

Ako si zainteresovan, ohrabrujemo Te da se prijaviš, upoznaš svoje vršnjake iz drugih škola i saznaš nešto više o istoriji koja je skrivena u somborskom Gradskom muzeju.

Facebook Twitter Google+ E-mail