Gradski muzej Sombor

Smotra likovnih stvaralaca

Izložbu — smotru Likovne grupa 76 je u petak, 1. avgusta, otvorio Nemanja Sarač, član gradskog veća zadužen za kulturu. Izložba će trajati do 31. avgusta.

Nemanja Sarač otvara izložbu

Likovna grupa 76 već decenijama vredno opstaje i na stotine ljudi iz našeg okruga vredno radi i izlaže već 38 godina. Kulturno–umetnički amaterizam je potreban ovom društvu, jer omogućava i podstiče potrebu svakog čoveka za stvaralaštvom.

Na ovoj gradskoj smotri sem Likovne grupe 76, učestvuju i članovi „Bunjevačkog kola”.

Istorija srpske kulture bila bi drugačija, što znači siromašnija, ako bismo izostavili kulturni amaterizam. Učešće amatera u ukupnim kulturnim dostignućima Srbije veoma je značajno. Amaterizam — to je osobena hronika o oduševljenom stvaralaštvu u svim područjima kulture i umetnosti. Kod amatera je uvek prisutan ljudski entuzijazam, a njegova najveća snaga leži u tome što svake godine proširuje krug članova društava i njihovih poštovalaca, što svake godine raste porodica zaljubljenika u različite grane stvaralaštva. Teško je navesti i jednog amatera koji ne razmišlja o tome da tu predivnu ljubav prema lepoti, umetnosti i drugarstvu ne prenese i na ostale zainteresovane, male i velike. Amaterizam doprinosi uspehu srpske kulture u inostranstvu i ima značajnu vaspitnu ulogu. Zato amaterizam, kao čin slobodnog izbora i kreativnog potvrđivanja pojedinaca i grupa u društvu, kao stav prema životu, zaslužuje najširu pažnju sociologa kulture, pogotovo stoga što se u okvirima amaterskog pokreta nalazio i nalazi veliki broj izrazitih talenata. Taj prinos amaterizma trajnim ostvarenjima srpske kulture može se otkriti i kroz činjenicu da su mnogi istaknuti profesionalni umetnici, svoju prvu afirmaciju doživeli u amaterskim kolektivima.

Facebook Twitter Google+ E-mail