Gradski muzej Sombor

Secesija u „Noći muzeja”

Glavni događaj ovogodišnje „Noći muzeja” u Gradskom muzeju Sombor 17. maja je otvaranje izložbe „Secesija — susret starog i novog”.

Bočica za raspršivanje mirisa s početka XX veka

Budite deo modernog sveta u stilu secesije sa početka XX veka i posetite zanimljive sadržaje u „Noći muzeja” u Gradskom muzeju Sombor. Saznajte više o izložbi koja prikazuje arhitekturu, likovnu i primenjenu umetnost u Somboru, kao i kulturnu klimu na kraju devetnaestog i s početkom XX veka.

„Secesija — susret starog i novog” je izložba Gradskog muzeja Sombor, autora Zore Šipoš, višeg kustosa istoričar umetnosti.

Biti moderan u vreme secesije bio je zahtev novog vremena. Oni koji su imali mogućnosti da se školuju ili putuju po velikim umetničkim centrima kao što su Beč, Pešta, Prag, Minhen ili Pariz donosili su dah modernizma i imali veoma veliki uticaj na kulturnu klimu ovih prostora. Upravo u tom periodu je grad Sombor korespondirao sa Evropskim savremenim strujanjima. Osnovane su mnoge škole, slikarske radionice, pozorište, biblioteka, muzej, čitaonice i mnoge druge kulturne ustanove, održavani su muzički festivali, priredbe, izložbe i velike sportske manifestacije. Sombor je zahvaljujući težnjama Ernesta Bošnjaka ličio na Holivud sa bioskopima poput novog i modernog bioskopa Arena u dekoraciji secesije sa početka XX veka.

Krigla za pivo i razglednica uz motiv

Grad je u to vreme konačno uobličio arhitektonski izgled, a svakako da je i izgrađena željeznička pruga, dala svoj doprinos modernizaciji grada. Intelektualna elita, koja je vladala gradom, bila je uzor jednoj malograđanskoj sredini, koja ju je rado oponašala, te je to bio jedan od razloga da je Sombor zablistao na kulturnom i ekonomskom planu.

Arhitektura secesije u Somboru

Stil secesije je bio moderan ne samo u umetnosti, nego i u arhitekturi, građanskim enterijerima, književnosti, muzici i načinu oblačenja. Biti moderan na svim poljima je bio uslov i znak prestiža u društvu.

Gradski muzej Sombor u okviru jednogodišnje (međunarodne) manifestacije „Noć muzeja” uzima aktivno učešće od 2007. godine do danas. Pogledajte šta smo Vam sve pripremili za XI po redu „Noć muzeja”.

Otvorena Stalna postavka nakon rekonstrukcije

Povodom obeležavanja 130 godina postojanja, ponovo je otvorena Stalna postavka Gradskog muzeja Sombor sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima.

Gradski muzej Sombor je regionalni muzej kompleksnog tipa koji ima bogatu tradiciju sakupljanja već više od 130 godina. Od 1883. godine kada se u okviru Istorijskog društva Bač-bodroške županije po prvi put započelo sa organizovanim sakupljanjem i proučavanjem muzejske građe do danas Gradski muzej Sombor broji oko 40.000 predmeta muzejskog fonda. Velik broj zbirki razvrstan je po odeljenjima: Arheološkom, Numizmatičkom, Etnološkom, Istorijskom sa depadansom Muzeja Batinske bitke i Likovnom sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti i Galerijom savremene jugoslovenske umetnosti i zbirkom „Likovna jesen”.

„Jablanovi”, Odon Edmund Mikloši (1881—1942)

Od 2014. godine ponovo se može pogledati inovirana kompleksna izložba — Stalna postavka Gradskog muzeja Sombor, koja prezentuje najkarakterističnije delove zbirki sa mnoštvom novih i zanimljivih eksponata: rimski bronzani šlem iz Sivca — izuzetno svedočanstvo prisustva rimske vojske na ovoj teritoriji; najveća očuvana zastava ribarskog ceha u Vojvodini iz Apatina iz XIX veka; jedinstveni sunčani sat kao vredan kulturološki eksponat sa zanimljivim satirično duhovitim natpisom na srpskom i mađarskom jeziku „Jedan ti je od ovih poslednji”, a koji svakodnevno upozorava na prolaznost vremena i života i ini).

U okviru stalne postavke izloženi su atraktivni ambijenti (salon Laze Kostića u Ampir II stilu, somborski fijaker u ambijentu, kovačka i saračka radionica i dr.) i preko 1.000 muzejskih predmeta iz različitih perioda koji oslikavaju bogato nasleđe Sombora i čitavog zapadnobačkog regiona.

Gramofon sa ručicom na navijanje i crvenom hornom (German Monarch, početak XX veka, Nemačka)

Uz muzejski bioskop i filmove Ernesta Bošnjaka sa početka XX veka i nekoliko interaktivnih prezentacija, tač-skrinova sa bogatim zbirkama fotografija i dokumenta, predstavljena je muzeologija u digitalnom okviru. Mnoštvo eksponata koje po prvi put imate priliku da vidite pozivnica su za sve radoznale ljubitelje umetnosti, istorije i kulture.

Prateći događaji za „Noć muzeja”

Facebook Twitter Google+ E-mail