Gradski muzej Sombor

Sa otvaranja izložbe „Nauka za muzeje”

Uz prisustvo velikog broja stručne i zainteresovane javnosti 12. novembra je otvorena izložba „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”.

Detalj s otvaranja izložbe

Nakon uvodne reči Petera Mrakovića, v.d. direktora Gradskog muzeja Sombor prisutnima se obratila prof. dr Sofija Stefanović, rukovodilac projekta „BIRTH”:
— Muzejsko nasleđe može da čuči neprepoznato nakon iskopavanja u našim depoima, ali ako muzeji imaju aktivne, vredne kustose raspoložene za međunarodnu i svaki drugi oblik saradnje, kao što je to, na sreću, slučaj sa Gradskim muzejom Sombor u kome naše koleginice Anđelka Putica i Viktorija Uzelac vredno sa nama sarađuju na istraživanjima, to nasleđe izlazi iz kutija depoa i odlazi u najopremljenije svetske laboratorije čime dolazimo do uzbudljivih podataka o načinu života u praistoriji.

Između ostalog, prof. dr Stefanović je naglasila da posetioci na ovoj izložbi imaju priliku da vide neka od naših najuzbudljivijih otkrića koja nisu važna samo za našu zemlju, već i za čitavu Evropu.

Detalj s otvaranja izložbe

Izložbu je otvorila dr Ivana Živalјević iz Instituta Biosens, rukovodilac projekta Nauka za Muzeje, koja je naglasila da su novi rezultati o životima ljudi i životinja u praistoriji na tlu Bačke prepoznati su kao značajni u naučnim krugovima u zemlji i inostranstvu, no sada nam je cilj da „vratimo nauku u muzej” — da je učinimo dostupnom javnosti, istaknemo ulogu muzeja u inovativnim naučnim istraživanjima i prikažemo koje potencijale ima lokalno muzejsko nasleđe za razumevanje nekih od najvažnijih procesa u ljudskoj istoriji. Ideja izložbe „vraćanje nauke u muzeje” predstavlja intenziviranje komunikacije između arheologa koji rade i stvaraju u istraživačkoj i muzejskoj delatnosti, bez čije saradnje izložba ne bi bila moguća.

Detalj s otvaranja izložbe

Projekat „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Evropskog istraživačkog saveta. Sponzor mlečnih proizvoda koji su degustirani na otvaranju izložbe bio je „Somboled” DOO Sombor.

Vizura izložbe

Autori izložbe su: Ivana Živalјević, Sofija Stefanović, Anđelka Putica, Viktorija Uzelac, Nenad Jončić, Vesna Dimitrijević, Jelena Jovanović, Darko Stojanovski, Marko Porčić, Jugoslav Pendić, Tamara Blagojević, Kristina Penezić. Autor dizajna je Damir Vlajnić, a ilustracija Nikola Stepković. U realizaciji izložbe i radionica pomogli su: Jelena Marković, Mina Amzirkov, Ana Ćirić, Filip Ristović, Danica Grujić.

Vizura izložbe

Prateći edukativni program izložbe održava se 16, 23 i 30. novembra i 7. decembra. Na radionicama za decu će analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji.

Vizura izložbe (keramika)

Facebook Twitter Google+ E-mail