Gradski muzej Sombor

„Ritam spirale” u Gradskom muzeju Vršac

U Gradskom muzej u Vršcu 20. marta 2018. otvorena je arheološka izložba pod nazivom „Ritam spirale…” — rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba (kultura grobnih humki, XV—XIV vek p.n.e.).

Plakat

Na izložbi je predstavljen nakit kulturnog kompleksa poznatog kao Hügelgräber, odnosno Kultura grobnih humki srednjeg bronzanog doba koji se u okviru regionalnih varijanti izdvaja u izradi metalnih predmeta i proizvodnji keramike. Dobrodošlicu nam je poželeo i mr Dragan Jovanović, muzejski savetnik i zamenik direktora Gradskog muzeja Vršac.

Ovo je priča ispričana kroz arheološku prizmu i deo je drevne prošlosti, koja je opet veoma blisko povezana sa kulturama i civilizacijom Evrope. „Ritam spirale” su zadala dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta — nanogvice.

Detalj s izložbe

Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, zamišljeni zvuk metala u pokretu vlasnika, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći. Vršački idol svoju dobrodošlicu poželeo je izložbi koju sa uživanjem možete pogledati u narednom periodu.

Autor izložbe je Anđelka Putica, viši kustos arheolog, Gradski muzej Sombor.

Izložba je otvorena do 12. aprila 2018. (radnim danom od 7 do 15 časova).

Anđelka Putica

Gradski muzej Vršac
Bulevar Žarka Zrenjanina 20
26300 Vršac
Telefon: 013/838-053

Za potrebe izlaganja pozajmljen je deo materijala iz Muzeja Vojvodine i Gradskog muzeja Senta. Posebno izdvajamo 3D model idealnog izgleda nanogvice i rekonstrukciju muškog i ženskog kostima iz perioda srednjeg bronzanog doba.

Detalj s izložbe

Konzervacija, rekonstrukcija i 3D model: Danijela Jovanović, konzervator i Marko Aleksić, arhitekta — saradnici Centralnog Instituta za konzervaciju Beograd.

Dizajn kostima i izložbe: Olivera Damjanović, inženjer dizajna za tekstil i odeću

Izrada kopija nakita: Dimitrije Ćelić, akademski umetnik

Realizacija izložbe i promocija: Pavle Karabasil, viši konzervator i Viktorija Uzelac, kustos arheolog, Gradski muzej Sombor.

Facebook Twitter Google+ E-mail