Gradski muzej Sombor

Ritam spirale

Pozivamo Vas da budete dragi gosti u Gradskom muzeju povodom Međunarodnog dana muzeja, a u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” i prisustvujete svečanom otvaranju izložbe Arheološkog odeljenja pod nazivom „Ritam spirale…” — rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba (kultura grobnih humki, XV—XIV vek p.n.e.) u četvrtak, 18. maja 2017. godine u 18 sati. Izložbu će otvoriti docent dr Marija Ljuština sa Filozofskog fakulteta Beograd.

pozivnica

Zahvaljujemo kolegama iz Muzeja Vojvodine, Gradskog muzeja Subotice, Gradskog muzeja Senta koji su ustupili deo materijala za potrebe izlaganja. Posebno izdvajamo 3D model idealnog izgleda nanogvice i rekonstrukciju muškog i ženskog kostima iz perioda srednjeg bronzanog doba.

Izložba će biti otvorena od 18. maja do 7. juna 2017. u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja (glavni ulaz). Tokom manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” izložbu možete pogledati od 10 do 22 sata, a nakon toga u radno vreme muzeja svakim radnim danom od 09 do 18 sati, subotom od 9 do 13, a nedeljom za najavljene grupe.

Reč više o izložbi

Ovo je priča ispričana kroz arheološku prizmu i deo je drevne prošlosti, koja je opet veoma blisko povezana sa kulturama i civilizacijom Evrope. Društveni poredak pojedinca u širem kontekstu života u bronzanom dobu prelazeći iz okvira nauke dovode nas do određenih pretpostavki vezanih za identitet i položaj koji pojedinac stiče u zajednici tokom vremena. Grupe artefakata koje se pojavljuju kao deo pogrebnog inventara (ostaci odeće, nakita, prilozi u grobovima) otkrivaju nam informacije koje se odnose na pol, godine starosti, status osobe u vreme smrti, a ponekad informacije vezane za samu smrt.

Na izložbi će biti predstavljen nakit kulturnog kompleksa poznatog kao Hügelgräber, odnosno Kultura grobnih humki, srednjeg bronzanog doba koji se u okviru regionalnih varijanti izdvaja u izradi metalnih predmeta i proizvodnji keramike. Ritam spirale su zadala dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta — nanogvice.

Nanogvica je nakit izrađen od široke trake bronzanog lima, sa više ili manje naglašenim centralnim rebrom, koje se završava spiralnim diskom od žice kružnog ili četvrtastog preseka, na oba kraja. Deo su inventara ženskih grobova Kulture grobnih humki na teritoriji srednje Evrope, nošene kao deo nakita na nogama. Bronzana nanogvica iz Koluta, na osnovu podataka, dobijenih konzervatorskom analizom i tokom procesa rekonstrukcije, sastojala se od dve spirale sa po tri navoja, ukrašene punktiranom talasastom linijom.

Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, zamišljeni zvuk metala u pokretu vlasnika, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći.

Upoznajmo našu zajedničku prošlost. Dobro došli na izložbu!

Facebook Twitter Google+ E-mail