Gradski muzej Sombor

Retrospektivna izložba Dragana Rakića u Novom Sadu

Otvaranje izložbe „Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009” je u petak, 27. maja 2016. u 20 časova, u Galeriji N, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad. Partner u organizaciji i realizaciji izložbe je Gradski muzej Sombor. Autori i kustosi izložbe su mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica MSUV i Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor. Izložba će biti otvorena do 21. juna.

Detalj s izložbe

Retrospektiva, kao i prateći monografski katalog, za nameru i potrebu ima istorizaciju, svojevrsnu muzealizaciju umetnosti, umetničkog rada i delovanja Dragana Rakića, njegovih istraživanja i aktivizma. Kroz analizu četiri problemske celine, uz biografiju i bibliografiju umetnika, dat je uvid u hronologiju delovanja umetnika — kao jednog od najznačajnih predstavnika nove skulpture u Vojvodini; kao člana produkcije Asocijacije Apsolutno; kao člana produkcije VacuumPack radionice, te kroz pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na izložbi će moći da se vide crteži, skice, slike, objekti i fotografije nastali u periodu između 1989. i 2008. godine.

Tokom trajanja izložbe organizovaće se stručna vođenja i prateći programi: audio–vizuelna instalacija u produkciji ADR Tribute Group i Prostor digitalne slike, izbor radova studenata sa predmeta Digitalna slika i nagrađenih radova studenata nagradom „Dragan Rakić” Akademije umetnosti Novi Sad u organizaciji Akademije umetnosti Novi Sad, Departman likovnih umetnosti i Bosiljke Zirojević Lečić, profesorke i Gorana Despotovskog, vanrednog profesora Akademije umetnosti Novi Sad. Otvaranje ovih događaja biće 2. juna u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Detalj s izložbe

Dragan Rakić je rođen 1957. u Sonti. Završio Stomatološki fakultet i Višu pedagošku školu u Beogradu na odseku za restauraciju i konzervaciju 1987. Diplomirao 1989. i magistrirao 1997. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 1983. godine je aktivno izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih asocijacija Apsolutno i VacuumPack kao i dugogodišnji predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Umro je 2009. u Novom Sadu. Sahranjen u Somboru u kojem je živeo i radio.

Publika u Somboru moći će da vidi retrospektivnu izložbu Dragana Rakića tokom septembra. Više informacija o ovom događaju na adresi www.msuv.org/program/u-najavi.php

Facebook Twitter Google+ E-mail