Gradski muzej Sombor

Promocija muzejske igraonice

Promotivni period muzejske igraonice „Potraga za muzejskim blagom” obuhvata pet meseci aktivne edukacije (februar — jun 2011) i informisanja javnosti o edukativnom programu namenjenom mladima, deci i svim radoznalim osobama.

Mapa i kartice

U toku promotivnog perioda možete igrati ovu igru, upoznajući muzejski bonton i pravila igre.

Šta treba da znate?

Ova igrica je finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, a doprinosi stvaranju i prezentaciji novih sadržaja namenjenih deci i mladima i njihovom uključivanju u projekte u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Takođe, doprinosi razvijanju inovativnosti u pristupu i metodama realizacije u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a ponajviše popularizaciji i promociji kulturnog nasleđa.

Muzejska igraonica „Potraga za muzejskim blagom” je poseban edukativni program namenjen deci starijeg predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, u čijoj realizaciji učestvuju kustosi, vaspitači dece, učitelji, nastavnici i roditelji, nastao u okviru pedagoške delatnosti autora Viktorije Lakatoš, u periodu od 2005. do 2010. godine u Gradskom muzeju Sombor. Neposredna ideja za širenje muzejske publike na druge ciljne grupe je projekat iz oblasti muzejskog nasleđa, koji je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Srbije za sufinansiranje projekta u oblasti zaštite kulturnog nasleđa u 2010. godini. Dugogodišnje zalaganje kustosa Gradskog muzeja Sombor da kvalitetno osmisle raznovrsne aktivnosti za decu prilikom socijalne interakcije u raznim vidovima saradnje između muzeja i predškolske ustanove, muzeja i škole, muzeja i fakulteta, dovela su do koncipiranja ideje edukativne radionice pod nazivom Muzejska igraonica „Potraga za muzejskim blagom”.

Dogovor igrača

Muzejska igra znanja je edukativni program koji u okviru muzejske izložbene delatnosti uvodi didaktičko sredstvo (mapu sa blagom i muzejske kartice) i kod dece koja dolaze u muzej podstiče razvijanje kulturnih potreba i interesovanja, kao i formiranje navika posećivanja institucija kulture. Za svakog istraživača prošlost je upakovana u kutiji sa muzejskim blagom, karticama, mapom i pravilima igre, istraživanjem izložbe Stalne postavke Gradskog muzeja Sombor, čime se na novi način otkriva kulturna baština koju Gradski muzej Sombor proučava, izlaže i čuva.

Reč više o promotivnim aktivnostima

Različite i zanimljive akcije osmišljene su posebno za decu predškolskog uzrasta sa saradnicima, pedagozima iz Predškolske ustanove „Vera Gucunja” iz Sombora, Nadom Stoiljković i Mirjanom Hajdin, koje već nekoliko godina uspešno realizuju programe saradnje s našim Muzejem. Igre sa decom od 5 do 7 godina su afirmativne i započinju u aprilu mesecu, a trajaće u intervalima koji najviše odgovaraju ovom uzrastu, u okviru manjih grupa koje će dolaziti organizovano sa svojim vaspitačima.

Prve promotivne flajere i elektronska obaveštenja o ovoj muzejskoj igri delili smo u februaru našim vernim posetiocima i prijateljima muzeja, takođe smo u okviru interne komunikacije započeli informisanje mreže saradnika — učitelja, pedagoga, psihologa, nastavnika, vaspitača, sa kojima planiramo u toku 2011. godine da igramo timske i takmičarske igraonice. Naravno, ovaj program treba približiti posetiocima svih ciljnih grupa u jednom dužem vremenskom intervalu. Tako da smo osmislili upoznavanje sa igricom i u toku „Noći Muzeja”, 14. maja 2011.

Timovi

U saradanji sa mr Tatjanom Janičić, psihologom škole, u okviru promotivne akcije u OŠ „Bratstvo—jedinstvo”, velik broj učenika zainteresovan je za radioničarski tip igranja koji će takođe biti organizovan u od aprila do juna meseca 2011. u Gradskom muzeju Sombor.

Takođe, sa svim osnovnim školama u Somboru planira se upoznavanje sa ovom igricom, tako što će naš vodič—animator kulturnih aktivnosti Nevena Živadinović Kusonić upoznati sa edukativnim programom Gradskog muzeja Sombor sve zainteresovane nastavnike, učitelje, psihologe i pedagoge.

Istražujmo — upoznajmo muzejske eksponate

Igraj se — pogodi ako znaš!

Igraonica će biti dostupna svim posetiocima muzeja i nakon „Noći muzeja” (14. maja 2011. od 18 do 2 sata posle ponoći), tj. svi zainteresovani posetioci imaće priliku da igraju ovu zanimljivu igru u Gradskom muzeju Sombor. Igra se neće posebno naplaćivati, kada kupite jednom ulaznicu za posetu Stalanoj postavci, možete sa njom više puta da dođete da igrate igru, važno je da se upišete u knjigu igrača, sačuvate kartu i ponovo dođete u muzej.

Facebook Twitter Google+ E-mail